Tech

Izgalmas évek előtt állunk

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2015. 01. 02. 06:00

A tornádóba dobott szenzoroktól az egészségügyi adatelemzésig - ez elkövetkezendő években sem fogunk unatkozni.

2018-ra több mint húszmilliárd hálózatba kapcsolt eszköz lesz a világon – ezek az eszközök folyamatosan adatokat termelnek, amelyek valós idejű elemzése megkönnyíti a megfelelő döntések meghozását. A valós idejű adatfeldolgozásban és elemzésben fontos szerepet játszik majd az úgynevezett “Fog Computing”, vagyis a Felhő mellett megjelenő Köd. A nagy adattömegekben komoly üzleti, szakmai és tudományos lehetőségek rejlenek. Az adatok valós idejű elemzéséből jobb döntések, jobb erőforrás-gazdálkodás és versenyelőny származhat. Az adatgyűjtés és adatelemzés révén olyan információkra tehetünk szert, amelyek felhasználásával javítható például az ügyfélkiszolgálás, előre jelezhetők a piaci igények, felgyorsítható a termékfejlesztés.

Egy Boeing 787-es fedélzetén óránként mintegy 40 TB-nyi adat keletkezik, amelynek csupán 1,25 százaléka továbbítódik adatközpontokba további feldolgozás és elemzés céljából. Hasonló a helyzet az egészségügyben is, ahol évente páciensenként 10 GB adat keletkezik. A valós idejű analitika (adatelemzés) a mezőgazdasági termelés fokozásában, illetve a veszteség mértékének minimalizálásában is fontos szerepet játszhat. A világ népessége 2050-re eléri a kilencmilliárdot. Ennek következtében az élelmiszer iránti kereslet várhatóan közel 70 százalékkal fog növekedni. A pontosabb időjárás-előrejelzés lehetővé teszi például a legideálisabb betakarítási időpontok meghatározását, és így a terményhozam növelését. A megfelelő időben elvégzett növényvédelem pedig biztosíthatja az alacsonyabb környezeti terhelést.

tn-fog (technet, cloud, fog, computing, szenzor, internet, adatforgalom, ) 

Szintén az időjárás meghatározásában van szerepe azoknak az apró szenzoroknak, amelyeket például egy viharzónában szétszórva tudják a szakértők elemezni az adatokat, így tanulmányozva például a tornádók működését. Egy másik példa az energiafelhasználáshoz kapcsolódik. Az energiahálózatok terhelésének kiegyensúlyozását a jövőben olyan, hálózatba kötött eszközökön futó alkalmazások teszik lehetővé, amelyek automatikusan – az energiaszükségletek folyamatos monitorozásával – megújuló energiára váltanak, vagy az éppen legkedvezőbb árakat kínáló szolgáltatók hálózatára csatlakozva segítenek a takarékosságban.
 
Ahogy a fenti példák is mutatják, a Big Data mit sem ér az adatok megfelelő és azonnali értékelésén alapuló döntések nélkül. Ahhoz, hogy az Internet of Everything (IoE) világában értelme legyen az analitikának, az IT-nak el kell juttatnia az adatokat azokhoz a szakértőkhöz, akiknek ezekre adatokra valós időben szükségük van. A Cisco várakozásai szerint a következő négy évben csaknem négyszeresére nő a valós idejű analitika területére irányuló kockázati tőkebefektetések mértéke. De mivel a valós idejű kommunikáció nem mindig lehetséges a hálózat terheltsége, vagy a rossz minőségű kapcsolat miatt, a késleltetés és a hálózati terheltség problémáira ad választ az úgynevezett “Fog Computing”, amely – a felhő kiegészítéseként – a hálózat “szélén” számítási és tárolókapacitást biztosít, és a hálózati csatlakozásról is gondoskodik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.