Tech

Okosóra, nagy felbontás és pornóbotrány: ilyen volt 2014 tech-szemmel

Összevont Technet és Mobilport cikkben nézzük végig, mit kaptunk kütyüfronton a 2014-es évtől.

Idén sem maradtunk érdekes fejlesztések, furcsa döntések, meglepően jó és meghökkentően rossz kütyük nélkül. Akadtak pozitív és negatív meglepetések, újabb kívánságlistás eszközök és néhány csalódás is. Nézzük, hogy láttuk a 2014-es évet a Technet szemüvegén keresztül!

Már január első napjaiban elindultak az első pletykák arról, hogy hatalmas telefont fejleszt az Apple. Végül a sokféle álhír és híresztelés közül az bizonyult valósnak, hogy egyszerre érkezett az iPhone 6 és a valóban nagyobb iPhone 6 Plus. Az újdonságokat egyre több kritika érte, de azért megint sikerült rekord mennyiséget eladni belőlük, szóval az almás telefonok továbbra is szép pénzt hoznak Tim Cooknak és sok kis barátjának. Bemutatták az Apple okosóráját is, ami viszont a nagy csinnadratta ellenére végképp kicsit durrant, kíváncsiak vagyunk, milyen lesz a 2015-ös kereskedelmi siker.

A január eleji CES-en természetesen egy csomó 2014-es újdonságot először lehetett látni. Máris egyértelművé vált, hogy a viselhető kütyük éve következik, fitness karkötőktől, okos óráktól hemzsegett a kiállítás – ezekből aztán több valóban meg is jelent az év során, és bár egyelőre nem lettek iPhone-szintű őrület elindítói, az új üzletág szépen növekedni kezdett.

Szoftverfronton egyrészt a kissé langyos fogadtatású Windows 8 legújabb frissítésének, a 8.1-nek népszerűsítéséről olvashattunk, de a szemfülesek már a készülő Windows 9-ről is korán kaptak híreket. Később elindultak a pletykák, hogy a friss verziót szimplán Windows névre keresztelik majd, de végül a megoldás a kissé meglepő Windows 10 lett. Úgy tűnik, a 8.1-et teljes verziónak tekintik a Microsoftnál, de a névnél is fontosabb, hogy ez lesz az a platform, amely elvben végre teljesen “átéri” majd a telefonoktól a PC-kig az eszközök teljes családfáját. A fejleztők már egy korai próbaverziót is próbálgathatnak, de hamarosan érkeznek az újabb betekintők.

Apropó, Microsoft: befejeződött a Nokia mobilos üzletágának bekebelezése is, így a Lumia csúcstelefonok mostantól Microsoft Mobile név alatt érkeznek, de az év végén kiderült, a Nokia márkanévként tovább élhet, méghozzá meglepetésre olcsó, Androidot futtató (!) készülékeken. Ha minden igaz, ezt is meglátjuk 2015-ben…

Ha már az okostelefonoknál tartunk: az idei nagyágyúk között ott volt a Samsung Galaxy S5, a HTC One (M8) és a Sony Xperia Z3, továbbra is kaptuk az óriásmobilok mini változatait is, de ami igazán nagyot durrant, az a QHD kijelzővel és lézeres rásegítésű kamerával felszerelt LG G3, amely egy tonna okos fejlesztés mellett az egyszerűre, felhasználóbarátra faragott felületével és nem utolsó sorban a tudásához képest hihetetlenül olcsó árcédulájával hódított.

Eközben tovább folytatódott a laptopok és tabletek közötti határ elmosódása. Egyre több olyan hibrid eszköz érkezett, amelyek szétszedve, kiforgatva vagy áthajtogatva tabletként, máshogy pedig laptopként működnek. A fejlesztésekben persze megint az ASUS jár elöl, amely annak idején az első Transformer modellel elindította a hibrid divatot, de gyakorlatilag szinte minden gyártónak van már valamilyen ultrahordozható, többfunkciós modellje.

Monitorokon és tévéken egyre több helyen jelent meg a 4K hívószó, a HD négyszeresét jelentő felbontás már nem csak milliós szuperkészülékeken csodálható meg – igaz, azért még mindig nem a belépő szinten tanyázik egy nagyfelbontású megjelenítő. Az év elején nagy erőkkel promotált, hajlított kijelzős tévék viszont még mindig csak a leggazdagabbak játékszerei maradtak.

Maradjunk is a gazdagságnál: az internetes csalók, hackerek és egyéb trükközők sem aludtak idén, egy csomó friss támadásról adtunk hírt, amelyek ráadásul már kiterjedtebbek, mint valaha. Ma már nem egy egyszerű vírus támad véletlenszerűen terjedve végfelhasználókra, hogy bosszantsa őket: bankkártyák adatait lopják egyenként, vagy akár egyben, milliószámra, nagy pénzintézeteket és egyéb vállalatokat károsítanak meg különféle kiberbűnöző-csoportok. A sztárvilág sem menekült, a Fappening névre keresztelt eseménysorozatban neves Hollywood-i színésznők és celebritások meztelen fotóit és videóit tették közzé ismeretlenek, amelyeket felhő alapú tárhelyszolgáltatásokat hackelve szereztek meg.

A 2015-ös év tech-híreiről már sok mindent sejthetünk az idei előzetesekből, ígéretekből és trendekből. Látható, hogy nagy figyelem irányul majd a drónokra, tovább terjednek a viselhető okos eszközök, valamint a lakásokban, irodákban akár automatikusan webre csatlakozó szenzorok. Aki még a 4K-t se szokta meg, már inkább a 8K-ra készülhet, jön az ultragigamega felbontás a csúcs-gyártók monitoraira és tévéire. A pénzünkre és személyes adatainkra pedig biztosan továbbra is érdemes lesz odafigyelni, mert a folyamatos razziák és fejlesztések ellenére nem tűnik úgy, hogy elfogynának a kiberbűnözők.

Lábjegyzet: idén a Technet és a Mobilport életében is volt egy jelentős változás, átkerültünk a Hír24 kötelékébe, ahol autonómiánk megtartása mellett még több olvasóhoz juthatunk el. Kitartó, korábbról érkező látogatóinknak, és a hírek közül bekukkantó érdeklődőknek egyaránt köszönjük, hogy velünk tartottak 2014-ben, innen folytatjuk… holnap!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik