Tech

Még jól is járhat, ha lemaradt a karácsonyi vásárlásról

Nem volt raktáron? Nem vitték le az árát? Lehet, hogy most jön el az ön ideje.

Lassan hagyománnyá válik, hogy a karácsony előtti időszak a vásárlásról szól. Ezt lehet szeretni vagy megvetni, de a tény ettől még tény marad: az ünnepi ajándékozásra szépen ráépült a teljes kereskedelem. Ilyenkor hatalmas árukészletekkel, különféle akciókkal és egyéb vevőcsalogató módszerekkel várják a vásárlókat a boltok, erre pedig a vásárlók kétféleképpen reagálhatnak. Egy részük megveszi a karácsonyi akcióban jóárasított árukat még akkor is, ha nem pontosan az akciós típusra vágyott, viszont vannak olyanok is, akik az utolsó pillanatig kitartanak, hátha az általuk keresett modell is kap egy erőteljes árcsökkentést. Ez utóbbi vásárló-típus sokszor december 24-én szembesül azzal, hogy hiába várt, és a vágyott telefon, tablet, számítógép vagy kiegészítő mindvégig megmaradt teljes áron – ebből tehát nem lesz olcsó ajándék.

Viszont, ha megnézzük az eddigi gyakorlatot és az évek tapasztalatait, azt láthatjuk, hogy egy kis türelem akár csodát is tehet, ha nem feltétlenül ragaszkodunk ahhoz, hogy már a karácsonyfa alá betehessük a vágyott termékeket. Műszaki cikkek, számítástechnikai áruk körében ugyanis gyakran azok járnak jól, akik az év elejére halasztják a vásárlást. Soroljuk is az okokat, amiért megérheti türelmesnek lenni.

  • A karácsonyi akciókban gyakran elfogynak azok a termékek, amelyeket a kereskedő erősen leárazott, viszont raktáron maradnak azok az áruk, amikre a változatlan ár miatt kevesebb vásárló figyelt fel. Év elején egyre gyakrabban láthatunk raktársöprésre, készlet-megújításra alapuló akciókat, amelyek során már az addig elkerült termékek is vonzóbb árcimkét kaphatnak.
  • Új év, új termékek: a január legelején kezdődő Consumer Electronic Show, vagy a februári Mobil Világkongresszus során szinte minden gyártó bemutatja a legfrissebb termékeket. Ugyan ezek az események után nem feltétlenül azonnal jelennek meg, de a vásárlók egy része már ezekre kezd várni. A kereskedők pedig ilyenkor a hirtelen előző generációssá váló termékeiket minél hamarabb raktáron kívül szeretnék tudni, ezért nekilátnak az árcsökkentésnek. Ha valakit nem zavar, hogy nem a legeslegújabb eszközt veszi meg, hanem egy féléves modellt (ami, lássuk be, egyáltalán nem olyan vészes “öregség”), máris sokkal jobb áron juthat hozzá, mint akár a karácsony előtti időszakban.
  • Laptopok, tabletek terén évek óta tapasztalható az a trend, mely szerint a forgalmazók “túltöltik” a kereskedők helyi raktárait, főleg a karácsonyi vásárlási időszakban. Így aztán az éves jelentésben már boldogan villoghatnak egy nagyobb adag “eladott” áruval, ami persze csak a gyártó szempontjából számít értékesítettnek, azonban a túlkészletezés miatt időzített forgótőke-bombaként ketyeg a kereskedők raktáraiban. Az év eleje és a kora tavasz sok nagyobb áruházban, vagy bolthálózatban hoz olyan akciókat, amikor a túltömött raktárkészlettől szabadulva akár bekerülési ár környékén (sőt, nagy elkeseredés esetén akár az alatt is) árulják a beragadt eszközöket.

Szóval, ha nem akciózták a padlóig karácsony előtt az általunk kinézett laptopot, telefont vagy tabletet, még van remény: érdemes a tél végén, vagy a tavasz elején visszanézni a forgalmazók webshopjaiba és a kirakatokba, hátha a türelem árcsökkenést terem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik