Tech

Otthon minden rendben? Így nézhetjük meg távolról

Technet
Technet

2014. 12. 25. 06:00

Karácsonyi utazás közben is megnézhetjük, egyben van-e még a lakás, és jól van-e az egyedül hagyott háziállat.

Egy-két évtizede még kifejezetten probémát jelentett megoldani, hogy az ünnepek idején, utazás, rokonlátogatások közepette is biztosak legyünk abban, hogy otthon minden rendben van. Mostanában viszont már nem kell feltétlenül a szomszédokat megkérni, hogy néha nézzenek be az ablakon, a mobilitás és az internet sokkal frappánsabb megolkdást kínál.

A biztonsághoz ez esetben nem kell más, csak egy okostelefon és egy apró, megfigyelő kamera. Ez utóbbit már tízezer forintos nagyságrendben is beszerezhetjük, ha egy egyszerűbb típust választunk, ilyen például a D-Link által gyártott DCS-930L kamera. Ez ilyen kis kütyü úgy néz ki, mintha egy webkamera lenne, és lényegében az is, csak speciális felhasználásra. Beállításkor az eszközt Ethernet kábellel, vagy akár WiFi használatával, vezeték nélkül is az otthoni számítógépes hálózathoz csatlakoztathatjuk, majd regisztráljuk az internetes felületen. Ezután már csak el kell helyeznünk egy megfelelő pozícióban, és máris utazhatunk. Távollétünkben csak annyi a dolgunk, hogy egy laptop használatával az internetes felületen, vagy mobil alkalmazáson keresztül néhány koppintással “bejelentkezünk” a kameránkra, és máris láthatjuk, mi történik odahaza, akár a környezeti zajokat is meghallgathatjuk.

ip-kamera-01 (technet, biztonság, kamera, biztonsági kamera, tipp, ip kamera, okostelefon, alkalmazás, app, d-link, )

Ha extra igényeink támadnának, arra is van megoldás. Ha például éjszaka is körülnéznénk a lakásban, nem kell villanyokat égve hagynunk, inkább válasszunk éjjellátó kamerát (a D-Link esetében ez a DCS-932L, vagy az éjjeli képet is színgazdagon visszaadó DCS-2136L. A fenti módszerrel beállítva egyfajta “infrás” képen a legsötétebb napszakokban is tökéletesen átláthatjuk, lerántotta-e már a macska a karácsonyfát, vagy hagyott-e a szoba közepén egy apró “meglepetést” a kutya.

Természetesen lehetőség van több kamera elhelyezésére is, amelyek között a weboldalon, vagy a mobilos alkalmazásban egyszerűen váltogathatunk, így több helyiséget is figyelve. Ha pedig igazán profi megoldásra vágyunk, válasszunk olyan kamerát, amelyet az alkalmazásból irányítva akár távolról mozgathatunk is, így követve a házi kedvencek útját, vagy egyszerűen “körülnézve” egy nagyobb szobában. Természetesen a D-Link mellett több más gyártó is forgalmaz hasonló megoldásokat, vásárláskor érdemes megnézni, mire használnánk majd az eszközt, van-e hozzá rendelt mobil alkalmazás, vagy csak böngészőn keresztül vezérelhetjük a kamerát, és persze figyeljünk arra is, hogy a kertbe csak az időjárásnak jobban ellenálló, kültéri modelleket válasszunk.

ip-kamera-02 (technet, biztonság, kamera, biztonsági kamera, tipp, ip kamera, okostelefon, alkalmazás, app, d-link, )

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.