Tech

Tovább okosodott a Bubi

A MOL Bubi alkalmazás az alapfunkciókon kívül rendelkezik több olyan tulajdonsággal is, amelyek a biciklizők kényelmét szolgálhatják.

Okostelefonról és tabletről is elérhetővé vált az egyre népszerűbb budapesti közbringarendszer használatát segítő alkalmazás, a MOL Bubi-applikáció, amely az online áruházakból ingyenesen letölthető. Ennek segítségével használni lehet a közbringázással kapcsolatos összes funkciót a regisztrációtól és a bérléstől kezdve a bankkártyás fizetésen át egészen a MOL Bubi gyűjtőállomások térképes megjelenítéséig. Az okostelefonokra telepíthető QR-kód-olvasóval villámgyors és egyszerű a bérlés: csak meg kell érinteni a MOL Bubi-alkalmazás jobb alsó sarkában lévő ikont, ezzel beolvasni a bicikli hátsó részén található kódot, és máris nyeregbe lehet pattanni.

A MOL Bubi mobilalkalmazással teljessé válik a bérlési lehetőségek eszköztára: a kerékpárok hátulján található QR-kódot beolvasva a telefon kijelzőjén megjelenik a kerékpár száma, foglaltsága, és ha szabad a bringa, a “kerékpár bérlése” gomb, ezt követően pedig csak egy kattintás, és egyszerre akár 4 zöld biciklit is ki lehet bérelni. A gyors és egyszerű bérléshez a mobilkészüléket a kerékpár hátulján lévő QR-kód fölé kell tartani, és a készülék pár pillanat alatt beolvassa és azonosítja az ábrába kódolt információt. Ha még nincs telepítve a felhasználó telefonjára QR-kód-olvasó alkalmazás, a program erre is felhívja a figyelmet és átirányít valamelyik online webáruházba, ahonnan ingyen le lehet azt tölteni.

 

A közbringák fedélzeti komputere mellé elhelyezett grafikus QR-kódban az adott zöld bringa egyedi azonosítója szerepel. A most megjelent applikáció a leolvasás után ezt az azonosítót küldi el a központi szervernek, amely közvetlenül engedélyezi a bérlést, és vezérli a gyűjtőállomáson a dokkoló nyitását. Ezzel a Nyugat-Európában is egyedülálló funkcióval sokkal gyorsabbá és kényelmesebbé válik a bringabérlés összehasonlítva azzal, amikor kézzel kell megadni minden szükséges felhasználói adatot a gyűjtőállomások terminálján vagy a kerékpárok fedélzeti komputerén.

A MOL Bubi-applikáció az alapfunkciókon kívül rendelkezik minden olyan tulajdonsággal is, amelyek a biciklizők kényelmét szolgálhatják. Ilyen például a bérleteseknek kínált online egyenlegfeltöltés vagy az a lehetőség, hogy a különböző típusú jegyekből egyszerre akár négy darab is váltható egyetlen tranzakcióban. Aki a MOL Bubi gyűjtőállomások helyszínére kíváncsi, egyetlen kattintással megtalálja azokat az online Budapest-térképen, de PIN kódot cserélhet, és akár áfás számlát is igényelhet az az ügyfél, aki el tudja számolni közlekedési költségeit. Az alkalmazás felületén a használatkor tapasztalt hibákat is gyorsan és könnyen be lehet jelenteni, ezzel a karbantartási időt jelentősen lerövidíthetik a közbringarendszer használói.

Télen is lehet tekerni a MOL Bubit, a hűvösebb idő ellenére most is sokan pattannak nyeregbe. A közbringarendszer szeptember 8-ai elindulása óta, vagyis három hónap alatt több mint 265 ezer alkalommal bérelték ki a zöld kerékpárokat, a regisztrált felhasználók száma mára meghaladta a tízezret.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik