Tech

APC Back-UPS teszt: csak még öt percet kérek!

Nem csak az áramkimaradások ellen véd, de még "az áramot is tisztítja". Kipróbáltuk az APC otthoni használatra szánt új szünetmentes tápját.

A legjobb alkatrész, vagy kiegészítő arról ismerszik meg, hogy normál esetben fel sem tűnik a jelenléte. Ez a sokféle eszközre igaz megállapítás különösen megállja a helyét egy szünetmentes áramforrás esetén. A legtöbben csak akkor figyelnek fel rá, ha “elszáll” az áram – és bizony, még mindig sokaknak akkor gondolnak rá, ha úgy borul sötétségbe minden, hogy nincs a számítógépük, vagy egyéb berendezésük mögé kötve egy ilyen hasznos berendezés.

Ugyan manapság már sokan laptopokra cserélték az asztali gépeket, amelyeknek akkumulátoruk miatt nem árt közvetlenül az áramszünet, de otthoni használatban, valamint irodákban is gyakran dolgoznak még asztali PC-ken – nekik egy rövid áramkimaradás is elveszett munkát, kimaradó munkaidőt, elhallgató kommunikációs csatornákat jelent. Ráadásul egy tápellátás nélkül maradó PC nem megfelelően “áll le”, ilyenkor sérülhetnek a rendszer fájljai, vagy az épp használt szoftverek, és a gépben található hardver-elemeknek sem feltétlenül tesz jót a hirtelen elvonás.

Mostanában már sokféle szünetmentes megoldást lehet találni a boltokban, de az egyik leginkább megbízható név még mindig az APC: az amerikai vállalat ugyan már egy ideje összebútorozott a hasonló szakterületen dolgozó Schneider Electrickel, a három piros betű azonban még mindig egy olyan cég termékeit jelöli, amelynek igazi specialitása az áramellátás védelme, nem csak a sok termékvonala közül az egyik. A Back-UPS modellek már jóval több mint tíz éve az otthoni és kisirodai eszközök védelmét szolgálják, ezért most egy átlagosan erős asztali gép védelmét ellátni képes modellt, a BX650CI-GR jelűt kötöttük az egyik szerkesztőségi PC mögé, hogy megnézzük, milyen védelmet nyújt a konnektorból érkező (vagy épp nem érkező) furcsaságok ellen.

Elsőre látható, hogy a frissítésen átesett termékcsaládot még egyértelmábbre, egyszerűbben kezelhetőre faragták. Az oldalt és felül szellőzőrácsokkal ellátott fekete doboz elején mindössze egyetlen, LED-del ellátott nyomógombot találunk, a hátulján pedig három teljesen védett aljzat, valamint egy zajszűrős aljzat figyel. Mellettük egy megszakítót fedezhetünk fel, valamint egy nyomtatókéhoz hasonló USB csatlakozót, melynek szerepére hamarosan visszatérünk.

Az eszköz üzembe helyezése gyermekien egyszerű. Csak csatlakoztatnunk kell egy fali aljzatba, miközben ne felejtsük el a hátoldalon található, biztonsági akku-csatlakozó “pöcköt” a helyére illeszteni. Ezt csak első alkalommal kell megtennünk, így ugyanis szállítás és a raktárban várakozás közben nem merült a szünetmentes akkumulátora – mostantól nem is kell vele törődnünk. A hátoldalon ugyanolyan aljzatokat találunk, mint bármelyik elosztón – ez pontosan ennek a modellnek a sajátossága, vásárláskor persze találhatunk olyan változatot is, ahol a számítógépek három pólusú betáp csatlakozói sorakoznak a hátoldalon. Az általunk tesztelt modell azonban a leginkább “háztartás-barát”, a hátoldali védett csatlakozókba kerülhetnek a számítógép, és a további megvédendő eszközök (például nyomtató, monitor) dugói.

A szünetmentesek világában hagyományosan voltamperekben számolják a teljesítményt, a 650 VA ez esetben 390 Wattra számolható át, amely egy átlagos számítógép működés közbeni teljesítményét jelenti. Persze, ha több eszközt csatlakoztatunk a szünetmenteshez, akkor ezek teljesítményeit hozzá kell adnunk a gépéhez, tehát érdemes figyelni, nehogy túl sok mindent akarjunk megvédeni egyszerre. A gyári adatok a teljes terhelési képesség 70 százalékát veszik alapul (hiszen a számítógépek sem folyamatosan a legnagyobb “fordulatszámon” pörögnek”, a BX650CI a specifikációk szerint így 4 percig tud még áramot biztosítani a védett eszközöknek. Próbáink során szerencsére ennél is jobb eredményeket kaptunk, a mesterséges áramszünet után 11 percig tudtuk “életben tartani” a kifejezetten erős torony-PC konfigurációt (harmadik generációs Core i5 processzorral, 16 GB Kingston HyperX memóriával, 1 Kingston és 1 Samsung SSD-vel, 2 hagyományos merevlemezzel, ASUS Maximus IV alaplappal és egy gyárilag turbózott ASUS Radeon HD 7700 grafikus kártyával).

A szünetmentes működése egyébként szinte teljesen zajtalan és észrevétlen – az áram ugyanis alapesetben nem halad át az eszköz akkuján, hanem csak kimaradás esetén kapcsol át rá. Fontos, hogy nem csak áramszünet “ellen” kapunk így védelmet, hanem túlfeszültség és az elektromos áram ingadozása ellen is: ilyesmit persze a teszt kedvéért sem akartunk direkt előidézni, mert akkor az épület többi lakója meglincsel minket, de ettől a tény még tény marad, egy villámcsapás, vagy az áramszolgáltató hibája miatti időszakos minőségromlás sem teheti tönkre a gépünket, ha a Back-UPS-ből kapja az áramot.

Ehhez a típushoz alapból egy egyszerű, de hasznos felügyeleti szoftver jár, a PowerChute Personal Edition, amely az eszköz hátoldalán található USB port és a számítógép összekötése révén szolgáltat információkat. Alapértelmezésben az alábbi képernyőt láthatjuk, ha előhívjuk a Tálca jobb szélén lévő ikonok között megbújó programot: a jelentés szerint az áramellátás normális, az akku teljesen fel van töltve, mondhatni “állunk az áramkimaradás elébe”.

Ha pedig beüt a mennykő, amellett, hogy máris halljuk a szünetmentes kattanását, és a dobozból szaggatott sípolás jelzi az akkumulátoros üzemmód megkezdését, a Tálca fölött is felbukkan az értesítés: nincs bejövő áram. Ekkor ismét előhívhatjuk a PowerChute-ot, amely máris jelzi, mi a probléma (jelen esetben a bejövő áram szűnt meg), és várhatóan mennyi ideig tudnak akkumulátorról működni a védett eszközök. Ekkor tehát ideje gyorsan elmenteni az aktuális munkáinkat, majd leállítani a gépet – jó eszközválasztás esetén erre bőven lesz időnk. Nekünk 11 percet adott a Back-UPS, amelyet egyébként úgy állítottunk be a szoftverben, hogy amikor 5 percnyi tartalékra esik vissza az akku szintje, automatikusan állítsa le a gépet.

Ahogy visszajön az áram, az eszköz azonnal újra munkába áll, tölteni kezdi az akkumulátort, és természetesen a szoftverben utólag megnézhetjük a kimaradás részleteit. Összességében ugyan nem nyújt ennél több interaktivitási lehetőséget az APC otthoni használatra szánt szoftvere, de ez ebben az esetben nem is gond, hiszen ahogy a bevezetőben írtuk, a legjobb alkatrész, vagy kiegészítő arról ismerszik meg, hogy normál esetben fel sem tűnik a jelenléte. A Back-UPS ilyen: normál esetben észrevehetetlen, viszont amikor kell, nagyon is sokat segít. A 25 ezer forint környéki végfelhasználói ár sokszorosan megéri, ha az áramszünetek miatti adatvesztések következményeivel vetjük össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik