Tech

Beszélő robottolmácsot kapott a Skype

Nem sci-fi: azonnal fordít a csevegőprogram, ráadásul szóban.

Már kipróbálható a Microsoft csevegőprogramjához készített legfrissebb funkció, a Skype Translator. Ez a szolgáltatás már jóval túlmutat azokon az eddig ismert fordító próbálkozásokon, amelyek nem szavakat, hanem teljes szöveget igyekeztek egzakt és értelmes formában egy másik nyelvre ültetni.

Az első változat beszéd-alapú megoldása egyelőre csak angol és spanyol nyelven működik, de az írásos csevegés során már negyven nyelvet felismer és fordít. Hogy miért újdonság a mostani frissítés? Mert egy teljesen új megközelítéssel próbálkozik, amely sokkal valószerűbb fordítási eredményt adhat. Ha a mostani fordító megoldásokban szeretnénk néhány mondatot egy az egyben lefordítani, az eredmény viszonylag érthetetlen, egymással nem egyeztetett szavak és mondatrészek halmaza lesz, amelyből ugyan kisilabizálhatjuk a mondatok értelmét, de ehhez részünkről is nagy adag gondolkodásra, behelyettesítési képességre van szükség. A Skype fordító algoritmusai azonban nem a szótárazásból, a kifinomult írott kommunikációból igyekeznek összerakni a lefordított szöveget, hanem kifejezetten az élő beszéd szabályait veszik alapul.

Fordítás közben a rendszer arra is figyel, hogy az értelemmel nem rendelkező hangokat (például amikor öööö-zünk) megkülönböztesse, és a lefordított szövegbe már ne emelje át. A “robottolmács” úgy működik, mint egy élő fordító, tehát megvárja, míg a beszélő eljut az adott mondat, vagy egybefüggő szövegrész végéig, ekkor kezd el “gondolkodni” az értelmezésen, és ezután mondja el a túloldalon a fordítást.

A másik hasznos funkció, hogy a Skype tolmácsa tanul a beszélgetésekből. Figyeli az elhangzó mondatokat és a rájuk adott válaszokat, hogy az élő szöveg dinamikáját és logikáját egyre pontosabban megértse. A Skype Translator már kipróbálható, de csak Windows 8.1 rendszer alatt futtatható (vagy a Windows 10 legutolsó előzetese alatt, ha valaki már ezt próbálgatná). Az alábbi videó két osztályterem közötti beszélgetés bemutatásával szemlélteti a technológia működését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik