Tech

Új fotóforradalom jöhet

Elképzelhető, hogy hamarosan már nem JPEG, hanem BPG formátumban tároljuk a képeinket.

Nyílt titok, hogy jelenleg messze a JPEG a világ legnépszerűbb digitális fénykép formátuma: a fotósok túlnyomó többsége ilyen állományokat rögzít fényképezőgépével és az interneten fellelhető képek nagyrésze is ilyen formátumú. Az elmúlt években több kísérlet is volt a JPEG egyeduralmának megtörésére, ezek azonban szinte kivétel nélkül kudarcot vallottak, most viszont felbukkant egy újabb ígéretesnek tűnő kihívó.

Ez pedig nem más, mint a Fabrice Bellard által kifejlesztett BPG, vagyis Better Portable Graphics formátum. Bellard elmondása szerint a BPG lényegében minden tekintetben jobb választás, mint a jó öreg JPEG: a HEVC/H.265 videótömörítési szabványra épülő újdonság a JPEG-nél sokkal hatékonyabb algoritmust használ, és nemcsak 8 bites, hanem 14 bites fájlokat is támogat.

A természetesen EXIF és egyéb metaadatok tárolására is alkalmas, veszteségmentes tömörítésre is képes BPG azonos fájlméret mellett a JPEG-nél jobb képminőséggel kecsegtet, azonos képminőség mellett pedig az eddigieknél kisebb helyfoglalást biztosít. Azt egyelőre nem tudni, hogy a BPG ténylegesen megszorongathatja-e majd a JPEG-et, ezen a linken viszont felmérhetjük, hogy körülbelül mire is képes az új fejlesztés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik