Tech

Ha egy igazán különleges fotómasinát szeretne

Abban teljesen biztosak lehetünk, hogy ezzel a különleges fényképezőgéppel igen ritkán fogunk összefutni.

A Nikon tavaly novemberben jelentette be a sokak által egyszerűen csak a világ legszebb fényképezőgépének kikiáltott, professzionális felhasználásra szánt Df-et. A készülék tehát nemrégiben már az első születésnapját ünneplte, és ezen alkalomból a Nikon bemutatta a Df limitált példányszámban készülő, különleges aranyozott változatát. A csak gépvázas termékből 600 darab készül, az aranyszínű gyűrűvel ékesített AF-S Nikkor 50mm f/1.8G objektívvel szerelt kitből pedig 1000 hagyja el a gyártósorokat. A különleges Nikon termékek az eredeti tervek szerint csak Japánban lettek volna kaphatóak, nemrégiben azonban már az eBayen is felbukkantak, így a megfelelő pénzösszeg birtokában akár mi is lecsaphatunk a 3250 dolláros (800 ezer forint) kezdőárú gépvázra, illetve a 3500 dolláros (865 ezer forint) kitre.

 

Az alaphelyzetben fekete és ezüst változatban készülő masina külsőre a klasszikus 35 mm-es Nikon filmes fényképezőgépekre emlékeztet, technológiái viszont a legújabb profi gépeket idézik. A Df-ben ugyanaz a nagy teljesítményű, 16,2 megapixeles, FX-formátumú CMOS-érzékelő és EXPEED 3 képfeldolgozó rendszer működik, mint amelyet a D4, a Nikon professzionális csúcsmodellje is használ. A 0,14 másodperc alatt bekapcsolható és mindössze 0,052 másodperces kioldású késedelmű újdonság maximum 5,5 képkokca/másodperces sorozatfelvételi sebességre képes, természetesen maximális felbontás mellett. A fényérzékenység alaphelyzetben ISO100 és ISO12800 között állítható, de adott esetben kiterjeszthető egészen akár ISO204800-ig is.

 

A 144x110x67 milliméter méretű, illetve 760 gramm tömegű készülék nagykapacitású lítium-ion akkumulátora egy feltöltéssel mintegy 1400 felvétel elkészítését teszi lehetővé. A fixen beszerelt TFT LCD 3,2 colos képátlón 921 ezer szubpixelt vonultat fel, a pentaprizmás kereső pedig 100 százalékos lefedettséggel rendelkezik. Szólnunk kell továbbá a D610-ből érkezett villámgyors és rendkívül pontos autofókusz rendszerről, a RAW támogatásról, az SD/SDHC/SDXC kompatibilitásról, illetve a videófelvevő hiányáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik