Tech

Saját szerverre vágynak a kisvállalatok

Még mindig félnek a felhőtől a magyar KKV-k, szerintük csak az biztonságos, amire rálátnak az irodában. Most nekik is akad jó ajánlat a fejlesztésre.

A 10-50 főt foglalkoztató magyar kis- és középvállalatok még mindig bizalmatlanok a felhő alapú megoldásokkal, virtuális irodai környezetekkel szemben a Telekom friss felmérése szerint. A hazai KKV-k közel kétharmada például továbbra is saját szervereket alkalmaz, miközben a piacon már széles választékban elérhetők az olyan szolgáltatások, amelyeken keresztül külső szolgáltató által működtetett virtuális szerver igényelhető.

Árvai Gergely, a Magyar Telekom IT szolgáltatások marketingmenedzsment ágazatvezetője szerint egyre több érv szól amellett, hogy a cégek végre a korszerűbb technológiák irányába lépjenek, és ne ragaszkodjanak végre az irodában terpeszkedő “vashoz”. Ennek ellenére persze igyekeznek összehangolni a fejlesztés iránti elkötelezettséget és az ügyfelek megszokott megoldásokhoz való ragaszkodását, mivel a félelmek jelentős része bizalmatlanságon alapul; a döntéshozók háromnegyede alapvetően ellenállással fogadja, hogy a rendszer-üzemeltetés felelősségét ki kellene adni egy harmadik személynek, vagy szolgáltatónak.

A fentiek alapján egy olyan új megoldást dolgoztak ki, amely lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy saját tulajdonú szerverrel rendelkezhessenek, ugyanakkor mégse kelljen mindehhez hatalmas összegeket beruházniuk. A belső adatok és információk szakszerű tárolása és védelme ma már létfontosságú a legkisebb cégtől a legnagyobb vállalatig, és a tapasztalatok szerint a KKV-k még mindig jobban szeretik, ha a rendelkezésre-állás rovására is, de az irodában tárolhatják a szervereiket. A Telekom számukra dolgozta ki új ajánlatát, amelyben Dell, HP és Fujitsu szerverek kedvező részletfizetéssel vásárolhatók meg, 0 Ft kezdőrészlettel, 24 vagy 36 havi, kamatmentes részletre. A Dell Conf1 PowerEdge R320 például már 0 forintos kezdőrészlettel, nettó 15 511 forintos, 36 havi részletre elvihető – ez egy összegben 529 578 forintot jelent.

A Telekom ugyanakkor a saját szerverekkel rendelkező cégeknek is kínálja hosting- és kollokációs szolgáltatásait, amelyek a szerverekkel kapcsolatos minden feladatot magukban foglalnak a terület- vagy szerveralapú elhelyezéstől kezdve a cseregép biztosításáig és az értéknövelt szolgáltatásokig. Ez utóbbi megoldások nemcsak kiküszöbölik a gépek meghibásodásából eredő adatvesztéseket, de még a távoli munkavégzést és a dokumentumok megosztását is lehetővé teszik, sőt jelentősen csökkentik az informatikai költségeket is. Ráadásul, amennyiben az ügyfél adatparki elhelyezést is választ, akkor alacsonyabb havi részlettel vásárolhatja meg a kívánt szervert. A friss ajánlatok részletei a http://www.uzletitelekom.hu/keszulekek/ weboldalon olvashatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik