Tech

A navigáció a holnapi dugókat is megjósolja

Úgy tűnik, hogy már a valós idejű forgalmi információknál is van jobb megoldás.

Ha valamilyen online kapcsolattal rendelkező navigációs megoldást használunk, akkor az autóban ülve és a térképre pillantva azonnal látjuk, hogy az előttünk lévő útszakaszon hol számíthatunk torlódásra. De milyen jó lenne, ha erről a gubancról akár már az előző napon, jó előre is tájékozódhatnánk, hogy adott esetben teljesen más útvonalon induljunk el.

Nos, a szebb napokat is látott és továbbra is finn tulajdonban maradt Nokia részleg most bejelentette, hogy a Here Maps egy vadonatúj funkcióval, a Predictive Traffic-kel gazdagodott. Ennek a feature-nek a segítségével akár 12 órával előre is értesülhetünk a várható dugókról, és a fejlesztők szerint az új funkció hasznalatával az eddiginél 20 százalékkal pontosabban megbecsülhető a várható utazási időtartam.

A szoftver használata rendkívül egyszerű: meg kell adni a kiindulási pontot, az érkezési helyszínt, illetve az indulási időpontot, és a rendszer máris számolja nekünk a különböző útvonalakat, még pedig oly módon, hogy az utazási időtartmokba a várható dugókat is belekalkulálja. Az útvonalat akár a számítógépükön is előre el lehet készíteni és egyetlen gombnyomással át lehet szinkronizálni a telefonunkra (Windows Phone, Android). Megjegyzendő, hogy az ötlet nem teljesen új, hiszen a hazai fejlesztésű iGO navigációs szoftver már évekkel ezelőtt rendelkezett olyan offline forgalmi adatokkal, melyekre építkezve más útvonalat tervezett két pont között egy dugókkal teli hétköznap reggeli időpontban, és mást egy nyugalmas szombat délelőttön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik