Tech

Ingyen fűtés és meleg víz, de hogyan?

Minek pazarolnánk el a szerverek által termelt hőt, ha akár fűthetünk is vele?

A számítógépek adott esetben igen komoly hőt képesek leadni, és főleg ugyebár akkor, ha teljes terhelés mellett üzemelnek. Ilyenkor jönnek be a képbe a különböző hűtési megoldások, de mi lenne akkor, ha a masinák által termelt hőt nem egyszerűen csak elvezetnénk, hanem aktívan hasznosítanánk?

Pontosan ez az ötlet merült fel a különböző cloud szolgáltatásokat üzemeltető Cloud&Heat cég vezetőinek fejében is. A rendszer működése roppant egyszerű: a szerelők házhoz jönnek, ott egy minimális összeg ellenében üzembe helyeznek egy-két szervert, melyek működés közben termelt hőenergiáját a ház vagy lakás fütésére, illetve melegvíz-ellátására lehet fordítani.

Nem kell aggódni, ugyanis a vállalat a szerverek áramfogyasztását és az internet adatforgalmi díjait is kifizeti, viszont a Cloud&Heat szolgáltatás egyelőre csak Németországban érhető el. A vállalat szerint az adatbiztonságról egy fejlett kódolási technológia gondoskodik, a szerverek borítását pedig állítólag csak a cég szakemberei képesek megbontani. Franciaországban is létezik egyébként hasonló, bár nem ennyire fejlett szolgáltatás, még pedig Qarnot néven.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik