Tech

Újabb robbanás előtt áll az internet

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2014. 11. 17. 06:00

Magyarország mobilhálózata a régió átlaga felett teljesít, de a vezetékes feltöltési sebességeken lenne még mit javítani.

A Cisco negyedik alkalommal tette közzé a Cisco Global Cloud Index (2013-2018) című előrejelzését, amely a globális felhőalapú és adatközponti forgalommal kapcsolatos trendeket vizsgálja. A kutatás adatai szerint a vizsgált időszakban az adatközpontok forgalma közel megháromszorozódik, és ennek a forgalomnak a 76 százalékát a felhő fogja kitenni. 2018-ban a világ népességének fele rendelkezik majd internet-hozzáféréssel, közülük pedig minden második igénybe vesz valamilyen felhőalapú tárolási szolgáltatást.

A tanulmány szerint a globális adatközponti forgalom közel háromszorosára, 3,1 zettabájtról, 8,6 zettabájtra nő 2018-ra. Ez az adatmennyiség nagyjából megfelel annak, mintha a világ valaha készített összes filmjét (ami megközelítőleg 500 ezer), illetve televíziós műsorát (megközelítőleg 3 millió) 250000 alkalommal streamelnék 4K felbontásban. Az adatközpontok forgalma Nyugat-Európában 2018-ra eléri majd az 1,3 zettabájtot évente, 20 százalékos összesített éves átlagos növekedési arányt (CAGR) produkálva. Kelet-Közép Európában az adatközpontok éves forgalma 2018-ra 28 százalékos éves átlagos növekedés mellett várhatóan 640 exabájt lesz, szemben a 2013-as 190 exabájttal.

tn-inet (technet, internet, online, világháló, cisco, cloud, mobilnet) 

Az adatközponti forgalom 76 százalékát a felhő alapú adatforgalom teszi majd ki 2018-ra. Kelet-Közép Európa felhőalapú adatforgalma 2013 és 2018 között várhatóan 39 százalékos összesített éves átlagos növekedési arányt (CAGR) produkál, amely a közel-keleti és az afrikai régió után (54% CAGR) a második legnagyobb növekedési ráta. Bár a felhőszolgáltatások esetében sok szó esik a nyilvános felhőkről, a felhőalapú forgalom 70%-a még 2018-ban is a privát felhőkben fut majd. A vezetékes és mobilhálózatok teljesítményét vizsgálva, a felhő alapú megoldások bevezetésére kész országok száma folyamatosan nő. Míg tavaly 79 ország felelt meg a legmagasabb szintű felhőszolgáltatások bevezetési követelményeinek, idén már 109 ország teljesítette a kritériumokat.

A legjobb vezetékes hálózati teljesítményt elérő országok 2014-ben (ábécé sorrendben): Hollandia, Hong Kong, Japán, Korea, Luxemburg, Románia, Svédország, Svájc, Szingapúr és Tajvan. A legjobb mobilhálózati teljesítményt elérő országok 2014-ben (ábécé sorrendben): Ausztrália, Belgium, Dánia, Kína, Katar, Korea, Luxemburg, Omán, Új-Zéland és Uruguay. A kelet-közép európai átlaghoz hasonlóan, a magyar vezetékes hálózati feltételek is megfelelnek a fejlett felhőalkalmazások szintjének, azonban a feltöltési sebesség a régió átlagánál alacsonyabb, így ezen a területen további fejlesztésekre lehet szükség. A mobilhálózatok esetében Magyarország a régió átlagát meghaladó értékekkel rendelkezik: a letöltési sebesség magasabb az átlagnál, a feltöltési sebesség a régió középértékének közel duplája, a késleltetés pedig jelentősen alacsonyabb értéket mutat, mint a régiós átlag.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

MCALLEN, TX - JUNE 12: Central American asylum seekers wait as U.S. Border Patrol agents take them into custody on June 12, 2018 near McAllen, Texas. The families were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.