Tech

Olympus OM-D E-M5: vége a dalnak

A japán gyártó felsőkategóriás digitális fényképezőgépe életciklusa végéhez ért.

Az Olympus 2012 februárjában új terméksorozatot indított útjára: ekkor mutatkozott be az OM-D széria első tagja, az E-M5 típusjelzésű mikro négyharmados fotómasina. A legfrissebb híradások most arról szólnak, hogy a közkedvelt készüléknek már leállt a gyártása, és amennyiben hihetünk a pletykáknak, az utódmodell várhatóan a jövő év februrájának elején mutatkozik majd be. Az OM-D termékcsalád másik két tagja, az E-M1 csúcsmodell, illetve az elérhető árú E-M10 továbbra is gyártásban marad.


A retro kinézetű Olympus OM-D E-M5 ellenálló magnézium ötvözet házat kapott, mely 122x89x43 milliméter méretű, a mérlegen pedig egész pontosan 425 grammot nyom. A masina “lelke” nem más, mint egy 17,3×13 milliméter méretű, illetve 16 megapixeles felbontású CMOS képérzékelő, melynek segítségével maximum 4608×3456 pixeles felbontású fényképek készíthetők. A természetesen tükör nélküli MILC masinába egy nagy teljesítményű TruePic VI processzor került, ezenkívül pedig nem mehetünk el szó nélkül a villámgyors autofókusz mellett sem. A képérzékelőt egy öttengelyes stabilizátor megoldás mozgatja úgy, hogy gyakorlatilag semmilyen mozdulattal se tudjuk bemozdítani, ily módon pedig elrontani a készítendő képeket.

A fényérzékenység ISO200 és ISO25600 között állítható, a zársebesség pedig 60 és 1/4000 másodperc közötti értékeket vehet fel. Említést érdemel továbbá az automatikus szenzortisztítás, a 9 fps sebességű sorozatfelvevő, a Full HD felbontású videófelvevő, az 1,44 millió képpontos elektronikus képkereső, illetve a 3 colos képátlójú, 610 ezer pixeles dönthető OLED kijelző.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik