Tech

Ingyen fűthetnek az újdonságokra nyitott németek: szerverekkel

Orosz R. Zoltán
Orosz R. Zoltán

bringamániás. 2014. 11. 13. 18:00

Ráadásul a villanyért, a melegvízért, és az internetért sem kell fizetniük azoknak, akik beszereltetnek az otthonaikba egy-két szerverszekrésnyt.

Korábban a témában:

Felhőalapú szolgáltatásokat és egyedi fűtési megoldásokat kínál a Clud&Heat nevű német cég. Az egymástól látszólag távol eső tevékenységeket ráadásul egyszerre oldja meg, méghozzá úgy hogy közben spórol is – írja a Slate.

Az egyre elterjedtebb felhőalapú szolgáltatások nyújtására szakosodott cégek egyik legnagyobb problémája, hogy rengeteg, sok hőt leadó számítógép biztonságos tárolását kell megoldaniuk. Egy klimatizált szerverszoba kialakítása és fenntartása pedig nem olcsó mulatság.

Cloud&Heat (szerver, szekrény, ) Fűtőtest és szerverszekrény egyben (fotó Cloud&Heat)

A Cloud&Heat-nél jött egy ötlet: mi lenne, ha az informatikai szolgáltatás melléktermékeként létrejövő hőtől, nem plusz energia befektetésével, vagyis hűtéssel próbálnának megszabadulni, hanem felhasználnák fűtésre.

Az ötlet kivitelezésénél felmerülő problémákra zseniális megoldásokat dolgoztak ki a németek: ha például egy szerverszekrény a túl nagy igénybevétel miatt a kelleténél több hőt termel, akkor a rendszer egy víztartály tartalmát kezdi el a felmelegíteni. Nyáron pedig amikor nincs szükség fűtésre, a rendszer egyszerűen kifelé, a szabadba ventilál.

A „szerverfűtést” rendelő háztartásoknak egyetlen költségük van: a beszerelés. Ez egy-egy tűzálló szerverszekrény esetében, körülbelül ugyanannyiba kerül, mint egy átlagos fűtőtest beszerelése. Attól a perctől kezdve pedig, hogy a rendszer működésbe lépett, a Cloud&Heat fizeti a lakás villany-, és internetszámláját, a szerverszekrények pedig megoldják a fűtést és a meleg vizet.

A biztonság az egyetlen kérdéses dolog, hiszen a háztartásokba kiadott szerverek rengeteg ember szenzitív adatait tartalmazzák. A cég azonban megnyugtatja ügyfeleit, a szervereken futó adatokat először is erős kódrendszerrel védik, másrészt a szekrényeket nem tudják kinyitni, csak a cég alkalmazottai.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.