Tech

Nem fél a hackerektől a magyar – pedig kéne

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2014. 11. 07. 06:00

Itthon minden nyolcadik internetező úgy gondolja, a vírusok, hackertámadások és egyéb informatikai veszélyek nem is léteznek, csupán ijesztgetések. Persze épp ezért nem is törődnek a védekezéssel...

A B2B International és a Kaspersky Lab friss, közös kutatásából kiderül, hogy az internethasználók 12 százaléka nem tekinti valóságosnak a kibertámadásokat. Úgy gondolják, hogy a fenyegetés mértékét csupán az intenetetes biztonsági cégek nagyítják fel. Azonban e tévedésük miatt nap mint nap védelem nélkül maradnak, és kockára teszik az adataikat, valamint virtuális életüket.

A statisztikák szerint még azok sincsenek mindannyian meggyőződve róla, hogy szükségük lenne védelemre, akik egyébként elfogadják, hogy a kiberfenyegetettség valós. Furcsa, de mindössze a válaszadók 22 százaléka tudja elképzelni, hogy ő maga kiberbűnözők célpontja lehet. Pedig a valóságban bárkinek a készüléke felkeltheti a támadók érdeklődését. Még akkor is megtörténhet, ha a tulajdonos nem tárol rajta értékes adatokat és nem végez vele pénzügyi tranzakciókat online, hogy a kiberbűnözők egy számítógépet, okostelefont, vagy tabletet egy bothálózat elemeként használjanak, amely spamet küld szét, DDoS támadásokat hajt végre, vagy adathalász hivatkozásokat terjeszt azonnali üzenetekben és e-mailekben.

tn-cybatt (technet, biztonság, támadás, védelem, kiberbűnözés)

A felhasználók több mint harmada (34 százaléka) nem aggódik amiatt, hogy az online fiókjai veszélyben lehetnek. Döntően ez jellemző nem csak a személyes közösségi média oldalakra, hanem az online bankfiókokra is, melynek eredményeképpen könnyen a kiberbűnözők ellenőrzése alá kerülhetnek a felhasználók pénzügyei. Azonban sokan teljesen valószínűtlennek gondolják, hogy kibertámadások következtében anyagi veszteségek érhetik – a válaszadók 42 százaléka egyáltalán nincs tudatában, vagy nem aggódik az ilyen jellegű károk lehetősége miatt. Az egyik tényező, amelyet nem vesznek figyelembe, hogy ilyen veszteségek nem csupán a bankszámlájuk megcsapolása révén következhetnek be. A malware fertőzések is vezethetnek váratlan kiadásokhoz, ezek közé tartozik az informatikai szakértő költsége, a szoftver újratelepítése, vagy az abból adódó károk, hogy átmenetileg nem elérhető az eszköz. Azon válaszadóknak, akiknek volt már malware a készülékén, 21 százaléka tapasztalt ilyen jellegű költségeket a saját esete kapcsán.

A felmérés szerint a megkérdezettek 18 százaléka nincs tudatában annak, hogy a nyilvános Wi-Fi hálózatok használata kockázattal jár, mert az ilyen hálózaton továbbított adatokat kiberbűnözők ellophatják. A felhasználók lényegesen nagyobb hányada (30 százaléka) bár tudatában van ennek a veszélynek, mégsem gondolja, hogy aggódnia kellene emiatt. Ugyanakkor a válaszadók 59 százaléka használ nyilvános hálózatot, és 12 százalékuk megadja bejelentkezési adatait a weboldakon, amikor ilyen hálózathoz csatlakozik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.