Tech

„Tiszta internet” – kommentelés csak személyivel

Az internetezőknek tiszteletben kell tartaniuk az ország szocialista berendezkedését. A legnagyobb portálok öncenzúrát vállaltak.

29 kínai webes szolgáltató írásos kötelezettséget vállalt arra, hogy felhasználóit kötelezi a valós névvel történő regisztrációra. Csak azután írhatnak hozzászólásokat a netezők, hogy ellenőrizték a személyazonosságukat – tudósít az MTI.

A kommentelőknek tartaniuk kell magukat a „hétpontos alapszabályhoz”, mely arra szólítja fel az internet-használókat, hogy hozzászóláskor tartsák szem előtt a társadalmi rendet és a szocialista berendezkedést, az információk „hitelességét”, a nemzeti érdekeket, a törvényeket, az állampolgárok jogait és az etikai alapszabályokat.

Az állami internetfelügyelet arra kérte partnereit, tartsák vissza az internetezőket 18 információtípus közlésétől – ezek közt vannak a nemzetbiztonságot sértő bejegyzések és az etnikumok közti gyűlöletkeltés is. Akik megsértik a szabályokat, azoktól megvonhatják a hozzászólás lehetőségét, bűncselekmény esetén eljárás is indulhat ellenük. Az internetfelügyelet más tartalmak ellen is hadjáratot indított – tömegével terveznek bezárni pornót és terrorizmussal kapcsolatos anyagokat tartalmazó weboldalakat és felhasználói fiókokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik