Tech

Nem Windows 10-et vagy Windows 8-at használ a magyar

Egy ideje már elérhető a Windows 10 első tesztverziója, az átlagfelhasználó azonban még a 8-asnál is jóval régibb Windows-t használ.

Az elmúlt időkben többször is cikkeztünk arról, hogy 2015-ben ki fog jönni a Microsoft Windows 10 nevet viselő legújabb operációs rendszere, melynek első tesztverziója néhány hete már hivatalosan is elérhetővé is vált. Ezt a vadonatúj szoftvert egyelőre értelemszerűen még nagyon kevesen használjuk, de vajon mi a helyzet OS fronton a jelen Magyarországán?

A Gemius Rankings legfrissebb adataiból kiderül, hogy hazánkban jelenleg messze a 2009-es keltezésű Windows 7 a legszélesebb körben használt operációs rendszer, melynek piacrésze 51,8 százalékra tehető. Érdekesség, hogy a Windows 7 továbbra is feljövőben van, hiszen egy évvel ezelőtt még csak 48,9 százalékon állt.

A képzeletbeli ezüstérem a még régebbi, 2001-ben debütált Windows XP nyakában lóg, melynek piacrésze azonban az utóbbi időkben jelentősen zsugorodott: míg tavaly ősszel még 32,1 százalékon állt a jó öreg XP, addig most már csak 17,2 százalékot tudhat magáénak. Csak ezután következik a sorban a Windows 8.1 a maga 7 százalékos piacrészével, illetve a 2,6 százalékos Windows 8 – ez az aktuálisan legújabb Microsoft platform összesen 9,6 százalékos piacrésszel rendelkezik. A futottak még kategóriába sorolható az 1,4 százalékos Windows Vista, az 1,3 százalékos Mac OS X, illetve az 1,2 százalékos Linux.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik