Tech

Mi adhatunk nevet az új magyar szuperszámítógépnek

Aki a legjobb nevet küldi be, azt a szervezők egy értékes tablettel jutalmazzák.

Debrecenben már javában zajlanak az előkészületek, hogy az új szuperszámítógép képességéhez és tudásához méltó otthont kapjon. Hamarosan “be is költözik” az új lakó a modern épületbe, addig azonban még van pár nagyon fontos feladat. Többek között nevet kell választani az új szupergépnek.

Vajon mi jut eszünkbe, ha meghalljuk azt a nevet, hogy Watson? Valószínű a legtöbbeknek Sir Arthur Conan Doyle, skót származású író híres munkája a Sherlock Holmes. A detektív történetekben a kicsit furcsa, de zseniális logikájú nyomozó hű társa Watson doktor. Talán nem véletlen, hogy épp utóbbi nevét kapta az IBM szuperszámítógépe is. A modern technikai eszköz évekkel ezelőtt az Egyesült Államok legkedveltebb vetélkedőjében mutatkozott be, azóta pedig továbbfejlesztették és ma már orvosi diagnosztikai feladatokra és pénzügyi elemzésekre is használják. Watson képes átnézni, kiértékelni a kórlapokat és a legújabb gyógyszerkutatások eredményeit, majd az elemzést követően megoldási javaslatot kínál a kutatók számára.

 

De nem csak az Egyesült Államokban, vagy a nagy európai országokban léteznek szuper képességekkel rendelkező informatikai eszközök. Magyarországon a szuperszámítógépek fejlesztése közel 14 éves múltra tekint vissza. Az első rendszert még 2001-ben adták át. Jelenleg 3 nagy, hazai intézményben található ilyen gép, úgy, mint a Szegedi, a Pécsi és a Debreceni Tudományegyetemen. Az idén zajló, Szuperszámítástechnika a felsőoktatásban projektnek köszönhetően a hazai összkapacitás a négyszeresére nő. A Magyar Állam és az Európai Unió által, közel 2 milliárd forinttal támogatott fejlesztés két fókuszpontja Budapest és Debrecen. A cívis város egyetemi kampuszán már felépült az az új létesítmény, ahova hamarosan beköltözik az új szuperszámítógép.

A modern gépezetnek azonban úgy illik, hogy hangzatos, hozzá illő neve is legyen. Most ebben kérik a segítségünket: november 3 – 16. között várják a szupergepnev@listserv.niif.hu email címre a javaslatokat, hogy hogyan nevezzék el a hazai új szuperszámítógépet. Szárnyalhat a kreativitás, annyi megkötés van csak, hogy a javasolt név köthető legyen az informatika, számítástechnika világához, vagy a természettudományok valamelyikéhez. És természetesen mivel hazánk büszkesége lesz az új szupergép, ezért a névnek mindenképp magyar vonatkozásúnak is kell lennie.

A határidőre beérkező javaslatok közül a projektért felelős Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet szakmai bizottsága választja ki a győztes nevet, beküldőjét pedig egy iPad minivel jutalmazzák meg. Abban az esetben pedig, ha a győztes nevet többen is beküldték, az elsőként beküldő lesz a győztes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik