Tech

Elképesztően gyors új memóriakártya

Ennek a vadonatúj miniatűr hordozható adattároló megoldásnak az adatátviteli sebessége minden igényt maximálisan kielégít.

A jelenleg forgalomban lévő fényképezőgépek túlnyomó többségébe SD (Secure Digital) szabványú memóriát lehet behelyezni, vagyis az egykor oly népszerű, de igen nagy méretű CF (CompactFlash) mára már leginkább csak tükörreflexes masinákban használatos. A CF mögött álló CompactFlash Association azonban nemrégiben újfent hallatott magáról, a szervezet ugyanis 2012-ben bejelentette a vadonatúj XQD memóriakártya szabványt, a gyártók pedig mostanság egymás után jelentik be új XQD termékeiket.

Ezúttal a Sony mutatott be egy ilyen újdonságot: a japán gyártó új G-sorozatú XQD memóriakártyája maximum 400 MB/s-os olvasási sebességre, illetve 350 MB/-os írási tempóra képes. Az XQD Format Version 2 kompatibilis új kártyáról 60 GB adatot mindössze 3 perc alatt át lehet másolni egy megfelelően gyors SSD-vel felvértezett PC-re, míg ugyanez a mutatvány a jelenleg elérhető leggyorsabb CF-kártyával körülbelül 7 percig tartana.

A CF kártyáknál (43x36x3,3 milliméter) kisebb felületű, de némileg vastagabb, egész konkrétan 38,5×29,8×3,8 milliméter méretű XQD kártyák a fejlesztők szerint sokkal ellenállóbbak és robosztusabbak az SD kártyáknál (32x24x2,1 milliméter). A Sony vadonatúj XQD G-series memóriakártyái november elején bukkannak fel a kereskedelmi forgalomban, még pedig 32, 64, illetve 128 GB-os kivitelben, 159-799 dolláros áron.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik