Tech

Előbb jön a Canon új nagyágyúja

A japán gyártó új DSLR fotómasinája az eredetileg tervezettnél néhány héttel korábban kerül boltokba.

A Canon nem éppen tegnap, hanem még 2009 szeptemberében jelentette be a felső középkategóriás tükörreflexes digitális fényképezőgépek piacán hadrendbe állított EOS 7D-t, melynek csak most szeptemberben mutatkozott be az utódja. A kölni Photokinán bejelentett EOS 7D Mark II kapcsán friss információ, hogy az 1799 dolláros (432 ezer forint) gépváz forgalmazása az eredetileg tervezettnél közel egy hónappal hamarabb fog megkezdődni. Míg egészen mostanáig úgy tudtuk, hogy a készülék november 28-ától lesz kapható, addig most kiderült, hogy a forgalmazás már október 30-án meg fog kezdődni. Az előrendelhető státuszú új masinát hazánkban jelenleg 599 ezer forintos áron listázzák a kereskedők.

Az újdonságba egy 20,2 megapixeles felbontású és APS-C méretű képérzékelő került, melynek fényérzékenysége alaphelyzetben ISO100 és ISO16000 között állítható, de adott esetben akár egészen ISO51200-ig is kiterjeszthető. Digic 6 processzorból kettőt is kapunk, melyek közül az egyik a képfeldolgozásról, a másik pedig a gép vezérléséről gondoskodik. A sorozatfelvevő maximum 10 képkocka/másodperc sebességre képes, természetesen maximális felbontás mellett, ráadásul JPEG módban egészen addig, míg be nem telik a memóriakártya – RAW módban maximum 19 felvétel készülhet gyors egymás utánban.

 

A vadonatúj 65 AF-pontos autofókusz-rendszer a Canon ígérete szerint rendkívül gyors és pontos fókuszálást biztosít, még akkor is, ha a fényviszonyok nem éppen optimálisak. Mind a 65 AF-pont kereszttípusú és 5,6-os, a középső pedig kettős kereszttípusú és 2,8-as. Az EOS iTR AF és az AI Servo AF III technológia egyenesen az EOS-1D X csúcsmodellből érkezett, a Dual Pixel CMOS AF pedig a tavaly nyáron debütált EOS 70D-ből lehet ismerős. Vadonatúj fejlesztés a Flicker érzékelő, mely a korábbiaknál hangsúlyosabban figyeli a megvilágítást és a legvilágosabb pillanatban készíti el a felvételt, miközben folyamatosan az infratartományt nézi.

A kezelhetőségen sokat javít a hátoldali kezelőszervek között most felbukkant AF-mód váltógomb, mely ráadásul már nem hat, hanem hét opció elérést teszi lehetővé. A második generációs intelligens képkereső 100 százalékos lefedettséggel rendelkezik és a korábbiaknál több információt jelenít meg. Az ütés-, nedvesség- és porálló fémvázas készülék maximum 60 fps sebességű Full HD videókat képes rögzíteni, és EOS-fronton elsőként mind a Movie Servo AF sebessége, mind pedig a követési érzékenység személyre szabható. Kapunk továbbá tömörítetlen (4:2:2) HDMI-kimenetet, dupla memóriakártya slotot, villámgyors USB 3.0 interfészt, GPS-vevőt és digitális iránytűt, de például a Wi-Fi adatátvitelről sajnos le kell mondanunk. A 200 ezer expozícióra méretezett zárszerkezettel rendelkező Canon EOS 7D Mark II akkumulátora 1800 mAh kapacitású.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik