Tech

Apróság, de a család élete múlhat rajta

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2014. 10. 19. 06:00

Kezdődik a fűtési szezon - a hatóságok óvatosságra intenek a szén-monoxid-érzékelők kapcsán.

Tíz szén-monoxid-érzékelő típus közül kilencről az derült ki, hogy nem látja el feladatát – ismertette a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) kabinetvezetője, dr. Kathi Attila Budapesten, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és az NFH közös sajtótájékoztatóján, melynek célja a fogyasztók figyelmének ráirányítása a fűtési szezon kezdetekor jelentkező veszélyekre.

Az OKF és a fogyasztóvédelmi hatóság közös akciója keretében megvizsgált szén-monoxid jelző készülékek többsége vagy egyáltalán nem jelzett szén-monoxid kiáramlása esetén, vagy hamisan riasztott. Felhívta a figyelmet arra, hogy lehetőleg mindenki szaküzletben vásárolja meg a szén-monoxid érzékelőt, valamint olyan terméket válasszon, amelyhez biztosított a magyar nyelvű használati- és kezelési (beszerelési) utasítás. Hangsúlyozta, hogy a hatóság vizsgálati eredményei nem azt jelentik, hogy az erre a célra készült termékek kilencven százaléka rossz, mivel a hatóság ellenőrei eleve a termékbiztonsági szempontból gyanús termékeket mintavételezték és vizsgálták. Ugyanakkor a hatóság figyelmeztetni szeretne mindenkit arra, hogy körültekintően válasszák ki az érzékelőket, mert a rossz készülék hamis biztonságérzetet ad – tette hozzá. Az NFH a szükséges intézkedéseket megtette annak érdekében, hogy a nem megfelelő berendezéseket kivonják a forgalomból.

Bérczi László országos tűzoltósági főfelügyelő hangsúlyozta, hogy a katasztrófavédelem 2012 óta rendez kampányt, amelynek keretében felhívja a figyelmet a szén-monoxid-érzékelők beszerelésének szükségességére, és azóta egyre szaporodnak a riasztások. 2012-ben még csak kétszáz ilyen riasztást kaptak, 2013-ban háromszázötvenet, az idén pedig már eddig háromszázat. Ugyanakkor egyre több a hamis riasztás is a nem megfelelően működő berendezések miatt. Hangsúlyozta: lehetővé kell tenni a kéményseprők számára az ellenőrzést, valamint szükség van a fűtőberendezések rendszeres karbantartására és a lakások levegő-utánpótlásának biztosítására. A megfelelő szén-monoxid érzékelő életet menthet – mondta.

tn-szm (technet, szénmonoxid, érzékelő, szenzor, veszély, nfh) 

Steiber József, a készülékek akkreditációját végző laboratóriumot üzemeltető társaság vezetője a sajtótájékoztatón arról szólt, hogy tavaly tíz gyártó harminc készülékét vizsgálták meg, és 85 százalékukról derült ki, hogy nem felelnek meg a szabványnak. Figyelmeztetett arra is, hogy az előírások szerint kétévente ellenőrizni kell a szén-monoxid-érzékelőket, de ezt az emberek kilencvenöt százaléka nem teszi meg. Ehelyett sokszor kipufogógázzal vagy cigarettafüsttel tesztelik a berendezéseket, ami viszont a készülékek végét is jelenti – mondta.

Mindenképpen tanácsos inkább szaküzletben, tehát tüzeléstechnikai szaküzletben vásárolni ilyen jellegű terméket. Egyrészt itt a fogyasztó közvetlenül megtekintheti a mintadarabokat, kézbe veheti, megvizsgálhatja, illetve azoknak a működését az eladóval is megbeszélheti, továbbá tanácsot is kérhet, de az úgynevezett próbagombot is megnyomhatja. Tudni kell ezekről a készülékekről, hogy ezen el kell helyezni egy tesztgombot, egy próbagombot, ezzel lehet megbizonyosodni arról, hogy a készülék valóban működik-e. Olyan terméket vásároljunk, amihez részletes leírást nyújt a gyártó, forgalmazó, használati utasítással, magyar nyelven.

Tanácsos, hogy ezeknek a készülékeknek a felszerelését, annak ellenére, hogy általában tényleg részletesen leírják, hogy milyen magasságba kell ezeket elhelyezni, egy szakember segítségével végezzük el. Mivel a szénmonoxid fajsúlya közel azonos a levegőével, így azzal kiválóan keveredik, kitüntetett mozgási iránya nincs, a légáramlatok határozzák meg terjedési irányát. Célszerű 1-1,5 méter távolságra elhelyezni a fűtőberendezéstől, lehetőség szerint az alvás vagy állandó tartózkodásra szolgáló helyiség irányában, 1,5-2 méter magasságban, falsarkoktól minimum 30 centiméter távolságban. Minden érzékelőre megadják annak várható élettartamát. Semmi szín alatt ne bízzunk meg abban az érzékelőben, amely ezt az élettartamot meghaladta! Vegyük komolyan a jelzést: a szén-monoxid jelző jelzése esetén azonnal menjünk a szabadba, szellőztessünk alaposan! Csak akkor szabad gondolni az érzékelő hibájára, ha az a szellőztetést követően még 15 perc múlva is jelzést ad!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.