Tech

Ultravékony új iPad, brutális kijelzős iMac: ezekbe lesz szerelmes, ha van miből

Az Apple a várakozásoknak megfelelően leleplezte a második generációs iPad Air modellt, mellette brutális Maceket is villantott.

Az Apple tavaly ősszel jelentette be az első iPad Airt, melynek most nemes egyszerűséggel iPad Air 2 néven mutatkozott be az evolúciós modellje. A 240×169,5 milliméter felületű újdonság vastagsága mindössze 6,1 milliméter, miközben kiviteltől függően alig 437, illetve 444 grammot nyom a mérlegen.

 

Az elődjénél tehát vékonyabb és egyben könnyebb készülék előlapját változatlanul egy 9,7 colos képátlójú és 2048×1536 pixeles felbontású IPS LCD érintőkijelző uralja, melynek pixelsűrűsége 264 ppi. A display egy új bevonatot kapott, melynek révén a nem kívánt tükröződések több mint 50 százalékkal csökkenthetők. A minden körülmények mellett villámgyors működésre a vadonatúj 64 bites Apple A8X chipset jelenthet garanciát, melynek CPU-ja 40 százalékkal, a GPU-ja pedig 2,5-szer lett gyorsabb az elődjénél. A RAM 1 GB kapacitású, az integrált flashmemória pedig 16, 64, illetve 128 GB kapacitású lehet. Újdonság a TouchID ujjlenyomat szenzor, a hátoldali főkamera felbontása pedig 5-ről 8 megapixelre nőtt: az f2,4-es fényerejű objektíves fényleső Full HD videókat, 120 fps-es lassított mozgóképeket, illetve time-lapse videókat is képes rögzíteni.

 

Említést érdemel továbbá a továbbfejlesztett frontkamera, az a/b/g/n/ac szabványú szupergyors Wi-Fi (MIMO), az LTE mobilnet, a Bluetooth 4.0, a 8600 mAh kapacitású akkumulátor, illetve a mintegy 10 órás üzemidő. A szürke, ezüst és arany színváltozatokban gyártott, némító gomb nélküli iPad Air 2 kezdőára 499 dollár – ezért az összegért egy 16 GB-os és mobilnet nélküli példányt vihetünk haza, az előrendelés ma indul el. Érdekesség, hogy az iPad Air 2 kevesebb mint fele olyan vastag, mint az első iPad, miközben a CPU-ja 12x, a GPU-ja pedig 180x nagyobb teljesítményű.

Forintosítva a 16 gigabájtos háttértárral szerelt Air 2 165 ezerért rendelhető, a 64 gigás modell ára 200, a 128 gigabájtosé pedig 235 ezer forint. De természetesen nem csak az ultravékony új iPad Air 2-ről szólt az Apple bejelentése. Sőt, időközben az Apple online boltjának magyar felületén megjelentek a friss árak is, ezért a további újdonságokat szintén “beárazva” tudjuk bemutatni.

Az iPad mini 3 elég kis fókuszt kapott (mondhatni, minit), leginkább azért, mert itt igazából nem történt hatalmas újítás, csupán némi reszelés és kipofozás. De legalább kicsi és olcsóbb az Air 2-nél, itthon 130 ezernél indul a 16 gigabájtos modell, a 64-es változat 165, a 128 gigás pedig laza 200 ezerért találhat gazdára.

Egy igazi szörny is érkezett, a Retina iMac 5K nevében az 5K bizony tényleg azt jelenti, amire gondolunk: alaposan odaver a mostani UHD / 4K trendnek, a 27 hüvelykes képátlójú kijelzőn 14 745 600 képpontot villant. Bár grafikusok és videószerkesztők eddig is előszeretettel választottak Maceket, itt azonban már valószínűleg szerelemről lesz szó, ahol full-HD felbontású videót úgy szerkeszthetünk, hogy mellé még simán elfér minden szerkesztőfelület és mondjuk még egy Photoshop is. Vagy bármi. Igaz, a szerelem nem olcsó, a “belépő szintű” változat is 850 ezer forint, míg a 32 GB RAM-mal és Radeon R9 M295X 4GB grafikus vezérlővel laza 1,2 milliót kell kiköhögni egy ilyen csodáért.

Frissült a Mac mini család is, végre ez a sorozat is megkapta a negyedik generációs Intel processzorokat, az erősebb modellekben pedig Intel Iris grafikus vezérlő dolgozik. Itt a belépő szint 166 ezernél kezdődik (1,4 gigahertzes, kétmagos i5-tel, 4 GB RAM-mal és “sima” HD 5000 grafikus vezérlővel), a 2,8 GHz-es i5-tel, 8 GB RAM-mal és Irissel szerelt csúcsmodell már 330 ezernél jár.

Természetesen a várakozásoknak megfelelően bejelentették, hogy mától ingyenesen tölthető a Mac OS X Yosemite verziója, hétfőtől pedig az iOS 8.1-et is kapkodhatják az iPhone és iPad szerelmesei.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik