Tech

Káprázatos 5K kijelzős szörnyeteg az Apple-től

Az amerikai gyártó legújabb iMac modellje elképesztően nagy felbontású képmegjelenítőt kapott.

Az Apple az új tablettermékek mellett egy új számítógépet is bejelentett, mely nem más, mint az “iMac with Retina 5K display”. Az újdonságban egy 27 colos képátlójú és 5120×2880 pixeles felbontású kijelző landolt, melynek pixelsűrűsége eléri a 218 ppi-t – ha csak Full HD-s lenne a panel, a pixelsűrűség mindössze 82 ppi-s lenne. A képmegjelenítő egész konkrétan 14,7 millió képpontot vonultat fel, vagyis 67 százalékkal többet, mint egy már amúgy sem éppen gyenge képminőséget képviselő 4K display. Az új gépeken úgy tekinthetők meg, illetve szerkeszthetők 4K felbontású Ultra HD tartalmak a natív felbontásukban, hogy azok mellett bőven marad még hely a kijelzőn egyéb eszközöknek, kezelőpaneleknek.

Az új iMac belépőszintű modelljében egy 3,5 GHz-es frekvenciájú Intel Core i5 processzor, 8 GB RAM, egy 2 GB GDDR5 memóriás AMD Radeon R9 M290X grafikusgyorsító és egy 1 TB-os Fusion Drive található, az árcédulán pedig 2499 dolláros összeg szerepel. A csúcsmodell ehhez képest már egy 4 GHz-es Intel Core i7 processzort, 32 GB RAM-ot, 4 GB GDDR5 memóriás AMD Radeon R9 M295X grafikusgyorsítót, egy 3 TB-os Fusion Drive-ot és egy 1 TB-os SSD-t vonultat fel.

Említést érdemel továbbá a két USB 3.0 port, az SDXC kártyaslot, a két Thunderbolt 2 port, a Bluetooth 4.0, az a/b/g/n/ac szabványú Wi-Fi, illetve a gigabites Ethernet csatlakozó aljzat. Mindezt az elképesztő tudást egy az elődéhez hasonló méretű, a szélein alig 5 milliméter vastag készülékházba sikerült belepakolnia az Apple-nek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik