Tech

Élet a Marson – levelet ír nekünk a NASA?

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2014. 10. 16. 06:00

Amennyiben idegen civilizációk létében reménykedünk, a kiberbűnözök simán kihasználják ezt.

Szinte naponta tűnnek fel új célzott támadások, amelyek pszichológiai manipulációs (social engineering) trükkökkel tévesztik meg a felhasználókat. Ezek a támadások általában az áldozatok munkájához vagy az aktuális hírekhez kötődnek, de a kiberbűnözők néha egész furcsa témákkal is előállnak, amelyek elég érdekesek ahhoz, hogy felkeltsék az áldozatok figyelmét. Ilyen volt az a közelmúltban azonosított adathalász-támadás is, amely titkos információkat ígért egy földönkívüli faj nyomairól a Marson.

A támadók a NASA (National Aeronautics and Space Administration) nevében küldték az emailt, és egy ismert asztronauta aláírásával próbáltak hitelesebb benyomást kelteni. A levél titkos dokumentumokat ígért [DocumentationReport(7-31-14).zip], de ehelyett a Backdoor.Darkmoon (más néven Poison Ivy) kártevőt tartalmazta. A Darkmoon egy népszerű trójai (RAT) kártevő, amelyet gyakran használnak célzott támadások során, korábban például a G20 találkozóhoz és a Szocsi téli olimpiai játékokhoz köthető támadásokban fordult elő. A Darkmoon vírust több csoport is használta, azonban mindegyik saját céljainak megfelelő módosításokat hajtott végre a programban.

 tn-hack (technet, vírus, trójai, hacker, védelem, biztonság, támadás)

A Symantec a Backdoor.Darkmoon.G variánst használó csoportot figyelte meg, amely legalább 2012 közepe óta volt aktív. A csoport elsődleges fertőzési módszere az adathalász e-mailek használata volt, amely gyakran az ismert hibák kihasználásával is párosult. Ebben az esetben egy önkicsomagoló RAR-fájlt is használtak a rosszindulatú programok elindításához. A támadásban használt minta a Backdoor.Korplughoz hasonlóan megbízható alkalmazásokon keresztül töltötte fel a kártevőket az áldozatok számítógépére. Ezt a technológiát használták a támadók a Backdoor.Klabcon esetében is, amelyet többek között a thaiföldi államcsínyhez kapcsolódó átveréseknél tűnt fel.

Telemetrikus adatok szerint vállalatokat is támadtak a Darkmoon kártevővel. A NASA nevének említése és az idegenek létére utaló bizonyítékok azt sugallták az embereknek, hogy a támadók a repülőgépiparhoz köthető titkos dokumentumokat szereztek meg. A támadott vállalatok nem feltétlenül állnak kapcsolatban a NASA-val vagy a repülőgépiparral. Biztonsági szakértők azt javasolják a felhasználóknak, hogy tartsák naprakészen biztonsági megoldásaikat, és legyenek körültekintőek a kéretlen levek csatolmányainak megnyitásakor.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.