Tech

Mindent elárasztanak a 7 ezer forintos okosórák

Szakértők szerint a smartwatch-piacon hamarosan hatalmas robbanás lesz.

Bár a 2000-es évek végén egyszer már felbukkantak mobil funkcionalitással felvértezett James Bond-karórák, nagyobb mennyiségben csak tavaly év végén, illetve idén jelentek meg az okosórák. Ezek a kütyük jelenleg még elég drágák és többek közt emiatt is csak egy viszonylag szűk réteg használja őket, azonban e tekintetben igen komoly változásoknak nézünk elébe.

A Gartner piackutató cég legfrissebb előrejelzése szerint az Android operációs rendszerű okosórák jövőre már 30 dolláros, vagyis csak valamivel több mint 7 ezer forintos átlagáron kerülnek majd forgalomba, vagyis a piacot 2015-ben már tényleg elárasztják ezek a készülékek. No persze nem az olyan nagy és neves gyártók okosórái lesznek ilyen brutál olcsók, mint például a Samsung, az LG vagy a Motorola, hanem könnyen kikövetkeztethető módon a kínai gyártók nyomják majd le az árakat. Az említett nagy gyártók jelenleg egyébként 199-249 dolláros áron kínálják portékáikat, az Apple által már bejelentett, de csak 2015 elején forgalomba kerülő Watch ára pedig 349 dollár lesz.

A Gartner szakértői úgy vélik, hogy 2016-ban a karóraeladásoknak már több mint 40 százalékát az okosórák fogják kitenni – míg tavaly a tíz legnagyobb okostelefon-gyártó közül csak kettő rendelkezett okosóratermékkel, addig idén már kilencnek van ilyen készüléke. Jó hír, hogy az egyre szebb okosórák eleinte igen kezdetleges felhasználói felülete jelentős fejlődésen megy keresztül, ezenkívül pedig abban is bízni lehet, hogy a 2-3 napos üzemidőt a gyártóknak sikerül majd kitolniuk 5-6 napra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik