Tech

Ultra HD: láthatáron az első 4K tévécsatornák

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2014. 09. 22. 06:00

Amennyiben minden jól megy, a Full HD-nél jelentősen nagyobb felbontású Ultra HD adások hamarosan elárasztják majd Európát.

Ha bemegyünk egy elektronikai kereskedésbe, ott ma már rengeteg Ultra HD felbontású televíziós készüléket találunk, viszont Ultra HD felbontású televíziós adást sehogy sem tudunk nézni rajtuk. Ferdinand Kayser, a luxemburgi székhelyű műholdas szolgáltató, a SES vezetője úgy véli, hogy várhatóan 2016-ban indulnak majd el az első kereskedelmi 4K csatornák a kontinensünkön.

Emberünk úgy véli, hogy 2020-ban világszerte mintegy 200 Ultra HD tévéadás lesz elérhető, 2025-ben pedig már akár 1000 ilyen adást is nézhetünk majd az akkor használatban lévő mintegy 500 millió 4K tévén. Kayser szerint a minőségi szolgáltatók szépen lassan kezdik leállítani az SD adásaikat, és már a 4K-t követő 8K-ban rejlő lehetőségek is foglalkoztatják őket. Magyarországon az eredeti tervek szerint idén nyáron indult volna el az első kísérleti Ultra HD tesztadás, végül is azonban a közmédia M4K csatornájából nem lett semmi.

Egy nemrégiben napvilágot látott elemzés szerint az idei esztendőben mintegy 5 százalékos piacrészt szereznek maguknak az Ultra HD felbontással rendelkező legújabb csúcstévék, vagyis az idei év az eladási mutatók tekintetében egyelőre még messze nem az Ultra HD-ről szól. Ez azonban csak a kezdet. Az elemzők úgy vélik, hogy amennyiben minden jól megy, akkor a 2018-ban forgalomba kerülő összes televíziós készüléknek már több mint 42 százaléka Ultra HD felbontással fog rendelkezni, vagyis tíz eladott tévéből négy már 4K felbontású lesz.

A Full HD-nél négyszer több képi részlettel kecsegtető Ultra HD értelemszerűen először az átlagnál nagyobb méretű televíziókat hódítja meg magának. Egy a közelmúltban a Panasonic által közölt felmérésből kiderül, hogy az 50 colnál nagyobb képátlójú tévék piacán már idén mintegy 25 százalékos lesz az Ultra HD részesedése, mely piacrész 2015-ben az 50 százalékot, 2016-ban pedig már a 75 százalékot is meg fogja haladni.

tn-4ktv (technet, ses, ultra hd, 4k, tv, tévé, televízió, csatorna, adás)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.