Tech

Megint szivárognak a meztelen celebek fotói

Valóban senki sincs biztonságban Hollywoodban és környékén.

Szeptember elején jókora botrány kerekedett abból, hogy javarészt amerikai celebek, színésznők és énekesnők privát felvételei kerültek nyilvánosságra. A fotók és néhány videó többségén egyértelműen fel lehetett ismerni olyan hírességeket, mint Jennifer Lawrence, Kristen Dunst, Avril Lavigne, és még néhány tucat hasonló kaliberű sztár.

A képeket a kétes hírű 4chan és Reddit oldalak kapták fel legelőször, és bár sokan próbálták megállítani a terjedésüket, a 2014-es közösségi háló már túl gyorsnak bizonyult a szétszóródás megállításához. Azóta el is kapták azt a hackert, aki állítólag felelős a képek kiszivárogtatásáért, bár ellentmondásos információk terjednek azóta is arról, hogy az illető vajon egyedül dolgozott-e. Az Apple sietett leszögezni, hogy nem talált bizonyítékot arra, hogy közvetlenül az iCloud szolgáltatást törték volna fel a képekért, bár azt azóta is tényként kezelik, hogy a fotók innen származnak. Bár korábban is volt már példa pikáns fotók és videók kiszivárgására, az érintett sztárok száma és a fotók jelentős mennyisége miatt az internet népe azonnal ráakasztotta a történtekre a “The Fappening” nevet, amely a fap (önkielégítést jelző hangutánzó szleng) és a happening (esemény) szavak összemosásából született.

Bármi is az igazság a fotók eredetéről és az elkövető elfogásáról, hétvégén megérkezett a Fappening “második része”, melyben a 4chan és a Reddit oldalakat ismét több tucat sztár képei lepték el. Ezek között vannak olyanok is, amelyek teljesen újak, például Amerika egyik legújabb botrányhősnőjéről, Kim Kardashianról, de vannak friss felvételek olyanokról is, akik már “szerepeltek” az előző körben is, így Jennifer Lawrence ismét “arat”.

Azt persze továbbra sem lehet tudni, ennyinél megállnak-e a hackerek, vagy jön a Fappening harmadik része is. Szakértők szerint ráadásul az események miatt vérszemet kaphatnak mások is, hogy hasonló “hőstettel” szerezzenek hírnevet maguknak, így elképzelhető, hogy a következő szivárogtatás már más területet (például európai vagy ázsiai hírességeket) érint majd, vagy épp új foglalkozási területet céloznak meg, mondjuk politikusok vagy közéleti személyek kompromittáló képeire lesznek majd kíváncsiak. Eközben a biztonsági szakemberek továbbra is csak azt hangoztatják: ha már valaki ennyire “privát” felvételeket készít, tegyen meg mindent azok védelmében: ne tárolja könnyen feltörhető szolgáltatásokban, a felhő alapú alkalmazásait pedig védje erős jelszavakkal és akár kettős hitelesítéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik