Tech

Életveszélyes gyermekjátékokat tiltottak be

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2014. 09. 18. 06:00

Bélelzáródást és fulladást is okozhatnak a duzzadó anyagból készült játékok, melyekkel tehát nem árt vigyázni!

Az erősen duzzadó anyagból készült játékok fokozott veszélyt jelentenek a gyermekek számára, ha azokat lenyelik, ugyanis a játék anyagának túlzott megduzzadása bélelzáródást és fulladást okozhat. Mindezek alapján a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság folyamatosan vizsgálja a kérdéses termékkört.

A Mechanikai és Villamos Laboratóriumhoz összesen 14 fajta, duzzadó anyagból készült játék került be vizsgálatra. Az esetlegesen szükséges forgatónyomaték vagy húzóvizsgálatot követően a szakemberek megvizsgálták, hogy keletkezett-e olyan kis alkatrész, amelyet a kisgyermek a szájába tud venni. Az eredmények alapján elmondható, hogy a 14 közül 9 (64%) esetében a termék vagy tartalmazott ilyen kis alkatrészt, vagy a vizsgálatok során keletkezett ilyen. Ezek után a kis alkatrészek vizsgálatán nem megfelelő termékeket a duzzadó anyagok vizsgálatának vetették alá, mely során mind a 9 fajta (100%) esetében a termék 50%-nál nagyobb mértékben növekedett meg.

A Mechanikai és Villamos Laboratóriumhoz vizsgálatra beérkezett 14 fajta játékból 9 (64%) fulladás és bélelzáródás súlyos kockázatát jelenti a gyermekek részére. A hatóság a fenti kockázatok magas aránya miatt továbbra is szükségesnek tartja a következő években a rendszeres, átfogó ellenőrzéseket, termékbiztonsági vizsgálatokat, és ezek alapján a veszélyes termékek forgalomból való kiszűrését. A nem biztonságos duzzadó anyagból készült játékokat és az NFH által letiltott egyéb veszélyes termékeket felsoroló listák itt találhatók.

tn-gy1 (technet, játék, gyermek, veszélyes, hatóság, tiltás)Fotó: technet

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.