Tech

Így foghatjuk munkára a mobil internetet

Technet
Technet

2014. 09. 16. 12:38

Szerencsére már erősen túlhaladott elmélet, hogy a mobilnet csak telefonos "bohóckodásra" jó. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan használhatjuk ki akár egy irodára való felhasználó esetében is.

Előző írásainkban azt néztük meg, hogyan oszthatjuk meg a mobil internetet egyéb eszközeinkkel, valamint mire kell figyelnünk mobilnetezéskor, nehogy túl hamar elfogyasszuk a rendelkezésre álló adatforgalmi keretet. Most belecsapunk a dolgok sűrűjébe, és olyan megoldást mutatunk, amelyekkel akár munkára is használhatjuk a “légből kapott” hálózatot.

Ha egy irodában még nincs kiépítve az internet-kapcsolat, ezért a céges notebookokkal nem tudunk belső WiFi-re kapcsolódni, megoszthatjuk a telefon mobil internetét, vagy használhatunk mobilnet-sticket. Előbbi megoldás akkor kényelmetlen, ha többen kapcsolódnak a telefonra, így a készülék tulajdonosa addig mozdulatlanságra korlátozódik, míg mások is az ő internetén lógnak. Az USB-re csatlakoztatható stickek pedig értelemszerűen csak egy eszköz net-ellátását oldják meg.

mobilnet-iroda-technet-00 (technet, mobilport, mobilnet, mobil internet, tipp, router, iroda, irodai, internetezés, telenor, wifi, )

Ilyenkor jöhet jól egy mobilnet-router, amely gyakorlatilag egy hagyományos hálózati útválasztó szerepét végzi el, csak épp nem valamilyen kábelre, hanem SIM kártyán keresztül mobil internetre csatlakozik, és ezt a kapcsolatot osztja meg.

A szolgáltatóknál könnyen beszerezhetünk mobilnetes routereket, akár olyan konstrukcióban is, hogy SIM kártyával és mobil internet előfizetéssel együtt rendeljük meg, hasonló előfizetési szerződés mellett, mint amiket mobiltelefonok és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatási csomagok rendelésekor megszoktunk. Példaként a Huawei B593 LTE WLAN routert kaptuk elő, amely annyiban speciális, hogy már a 4G hálózatokat is kezeli, így névlegesen akár 100 Mbps letöltési és 50 Mbps feltöltési sebességet is elérhetünk. A mobilnetes SIM kártyát közvetlenül a routerbe tudjuk behelyezni, tehát nincs szükség arra, hogy folyamatosan megosztogassuk és beállítgassuk a kapcsolatot. Ez az eszköz lehet az egyetlen, közvetlenül netre nyíló “kapu”, ezért a hozzá kapcsolódó számítógépeket és egyéb eszközöket elég csak egyszer beállítani az együttműködésre.

mobilnet-iroda-01 (technet, mobilport, mobilnet, mobil internet, tipp, router, iroda, irodai, internetezés, telenor, wifi, )

Ehhez az eszközhöz egyszerre maximum 32 felhasználó csatlakozhat – persze ilyenkor “osztódik” a sávszélesség is, tehát ha mindenki egyszerre szeretne gigantikus fájlokat letölteni, számítson némi lassulásra (de ez így van hagyományos internetes útválasztóknál is, tehát ez egyáltalán nem a mobilnet “bosszúja”).

Notebookokkal kifejezetten egyszerűen kapcsolódhatunk a routerhez, hagyományos társaikhoz hasonlóan WiFi-n kell rákeresnünk, és a megfelelő biztonsági beállítások alapján a kiosztott jelszóval csatlakozni. Ezt elég egyszer megtenni, és a laptopon beállítani, hogy legközelebb automatikusan épüljön fel a kapcsolat, ha a router elérhető közelségben van. A most bemutatott eszköz még akkor is jó szolgálatot tesz, ha az irodában régebbi típusú, vagy asztali PC-k is dolgoznak, amelyek nem képesek WiFi-n kommunikálni: a routeren 4 hagyományos, RJ45 szabványú Ethernet portot is találunk, így bármilyen, hálózati kártyával rendelkező számítógépet Ethernet kábellel is összeköthetünk.

Természetesen nem árt itt fokozottan odafigyelni arra, milyen gyorsan merítjük ki az adatforgalmi keretünket, hiszen ha több kolléga folyamatosan használja az internetet, egy belépő szintű havi korlátot hamar átugorhatunk, aztán jön a kapcsolat lassítása. Épp ezért előre mérjük fel, milyen adatforgalmat bonyolít majd a mobilnetes iroda, és ehhez mérten válasszunk megfelelő mobilnet-előfizetést, az üzleti csomagok között vannak kifejezetten “megengedő” konstrukciók. Ha pedig időközben bekötnek az irodába valamilyen vezetékes szolgáltatást, érdemes továbbra is megtartani a mobilnetes routert, hiszen bármilyen fennakadás esetén újra visszatérhetünk ehhez a kapcsolathoz, és nem kell nettől elvágva megvárni, amíg a vezetékes szolgáltató elhárítja a hibát.

mobilnet-iroda-02 (technet, mobilport, mobilnet, mobil internet, tipp, router, iroda, irodai, internetezés, telenor, wifi, )

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.