Tech

Tippek meztelen fotóink kiszivárgása ellen

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2014. 09. 15. 06:00

Olyasmit tárolunk a felhőben, ami fontos, titkos vagy kényes? Így vigyázzunk rá.

Nagy port kavart az elmúlt hetekben, hogy ismeretlen hackerek (de az is lehet, hogy csupán egyetlen személy) megszerezték hollywoodi hírességek – köztük olyan A kategóriás sztárok, mint Jennifer Lawrence – meztelen fotóit, és közzétették azokat az interneten. Szakértők szerint egyáltalán nem számítanak újdonságnak az ilyen jellegű incidensek, igaz, a mostani eset méreteit tekintve túlszárnyalta az eddigieket.

A személyes adatok számítógépekről, mobil eszközökről és felhő-alapú szolgáltatásokból történő kiszivárgásának elkerülésére Christian Funk, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója a következő óvintézkedéseket javasolja:
1. Használjunk erős jelszavakat, lehetőleg minden fiókhoz egyedit.
2. Használjunk végpontbiztonsági megoldásokat eszközeink védelmére, mivel minden eszköz bemenetként szolgál a felhő-alapú tárhelyekhez.
3. Engedélyezzük és használjunk kétfaktoros hitelesítési szolgáltatásokat, ahol csak lehet.
4. Határozzuk meg, hogy mely adatokat fogjuk a felhőben tárolni és melyeket nem. A leginkább bizalmas információkat – legyenek azok személyesek vagy munkájával kapcsolatosak – sose tároljuk felhőben.
5. Egy mobil eszközt egyszerűen el lehet lopni vagy veszteni, ezért magán az eszközön ne tároljunk bizalmas adatokat. Ha ez nem lehetséges, gondoskodjunk a megfelelő titkosításról.
6. Ha igen bizalmas információkat (beleértve a fényképképeket és videókat is) kívánunk tárolni, győződjünk meg róla, hogy az eszköz nem tölti fel az adatokat automatikusan a felhőbe.
7. Mielőtt személyes adatokat osztanánk meg vagy megengednénk, hogy valaki képet készítsen rólunk, győződjünk meg róla, hogy a másik eszközön biztonságban lesznek-e az adataink és nem kerülnek illetéktelen kezekbe.

A cikk végére egy olyan fotót teszünk, ami minden bizonnyal szándékosan készült ilyen lengére…

tn-nu (technet, biztonság, védelem, hacker, fénykép, lopás)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.