Tech

Az ön Gmail-jelszavát is ellopták?

Technet
Technet

2014. 09. 12. 10:22

Benne van a pórul járt ötmillióban? Könnyen meggyőződhet róla.

Az ősz eléggé hervasztóan indul azok számára, akik szerint az internetes szolgáltatások teljesen biztonságosak, a weben tárolt adatainkat és az itt küldött leveleinket nem érheti veszély. Csupán néhány héttel azután, hogy több tucat híresség iCloud rendszerben tárolt meztelen fotói és videói kerültek nyilvánosságra, a Gmail-felhasználók kezdhettek pattogósan káromkodni. A Google levelezőrendszeréből ugyanis valahogy kiszivárgott körülbelül ötmillió fiókhoz tartozó jelszó.

Egy orosz fórumon jelent meg a terebélyes lista, amelyhez akkor az ismeretlen szivárogtató annyit fűzött hozzá, hogy a benne szereplő adatok nagyjából hatvan százaléka még ma is érvényes. Azóta több szakértő is “átfutotta” a listát, a jelenlegi álláspont valamelyest megnyugtatóbb: az ötmillióból valószínűleg úgy százezer jelszó lehet még mindig érvényes, a többit azóta megváltoztatták, vagy más okból avult el az információ.

gmail-jelszo-szivargas-technet-01 (gmail, google, e-mail, internet, biztonság, adatbiztonság, hacker, hackertámadás, jelszó, technet, )

A százezres nagyságrend már nem olyan vészes a Gmail összes felhasználójának számához viszonyítva (ez manapság 500 millióhoz közelít), viszont ha valaki történetesen a százezer érintett egyike, őt biztosan nem nyugtatja meg ez az arány. Ha tehát valaki használ (vagy valaha használt) Gmailt, nem árt elsőként ellenőriznie, az ő fiókjának adatai szerepelnek-e a kiszivárgott listában. Ennek legegyszerűbb módja, ha az Isleaked.com weboldalon megadja az e-mail címet, majd rábök a “Check it!” gombra. Ha véletlenül úgy adódna, hogy a szolgáltatás szerint az ön e-mail címe is érintett, a lehető legrövidebb időn belül cserélje le a jelszavát valami erősre, és lehetőleg az előzőtől nagyon különbözőre.

Azért az se dőljön hátra, aki ugyan rajta van a listán, de már korábban megváltoztatta a jelszavát. Szakértők (és szerkesztőségi tapasztalatok) szerint ugyanis kifejezetten sokan használják ugyanazokat a jelszavakat egyszerre több szolgáltatáshoz, ezért mindenki gondolja át, hogy az egykori Gmail-jelszó nem aktív-e még valamilyen egyéb helyen, például netbankban vagy céges rendszerekben. Ha igen, változtassuk meg itt is, ne adjunk esélyt a Gmail-lista böngészőinek arra, hogy más fiókjaink kinyitásával is megpróbálkozzanak!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.