Tech

Mától szűrni kell a diákok internetét

Technet
Technet

2014. 09. 01. 15:59

Egy új törvény értelmében szűrni kell az iskolák és könyvtárak internetforgalmát. A törvény azonban kissé szabadon értelmezhető.

Az iskolakezdéssel együtt egy olyan friss törvény is hatályba lépett, amely leginkább a diákokat érinti. A 2013. évi CCXLV törvény mától érvényes szabályozása szerint minden magyarországi köznevelési intézményben, valamint nyilvános könyvtárban olyan szűrőprogramokat kell alkalmazni, amelyek meggátolják a kiskorú internet-használókat abban, hogy bizonyos tartalmakat elérhessenek.

A törvény megfogalmazása több ponton kissé szabadon értelmezhető. A megfogalmazás szerint olyan oldalakról és szolgáltatásokról van szó, melyek “károsak lehetnek a kiskorúak lelki és értelmi fejlődésére nézve”. Ez alapvetően az erőszakot és a szexualitást közvetlenül, naturálisan ábrázoló tartalmakat jelenti, de emellett az intézmény saját hatáskörben dönthet úgy, hogy a szűrőprogram korlátozásait más témákra (például dohányzás, drogok, alkohol) is kiterjeszti. A Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal ajánlása ennek megfelelően már szélesebb körű szűrésről beszél.

tartalomszures-iskola-technet-01 (internet, szűrés, tartalomszűrés, iskola, törvény, tanulás, könyvtár, közintézmény, szabályozás, vírusvédelem, vírusirtó, technet, )

Az sem egyértelmű, pontosan milyen módszert kell alkalmazniuk az intézményeknek a szűrésre, a G Data szakértői szerint például a kulcsszó alapú listák egyedi készítése és naprakészen tartása kezelhetetlen terhet jelentene a rendszergazdák számára. A megoldást a vállalatok által már most is széles körben használt kategória alapú tartalomszűrés jelentheti, mely úgy működik, hogy egy független szolgáltató a weboldalakat előzetesen besorolja különböző kategóriákba. Így a rendszergazdáknak már csak azt kell eldönteniük, hogy az egyes kategóriákba tartozó weboldalakat felkeresését engedélyezik vagy tiltják az internetezők számára. A szakértők szerint az egyik legismertebb kategória alapú webszűrést biztosító szolgáltató a nemzetközi CYREN, melynek technológiáját a G Data mellett használja több más vírusirtócég, de a Google és a Microsoft is.

Az sem mindegy, ki állja a számlát: a tartalomszűrés bevezetése ugyanis jelentős anyagi terhet is jelenthet az érintett több ezer köznevelési intézmény és nyilvános könyvtár számára. Várható, hogy a kormányzat pályázati rendszerrel segíti majd, hogy a tartalomszűrésre kötelezett intézmények meg tudjanak felelni az előírásoknak, de a gyártók is igyekeznek akciókkal előállni. Itthon van már olyan vállalat, amely ingyen biztosít szűrést, a http://virusirto.hu/szuroprogram weboldalon jelentkezőknek a vírusirtók mellé ingyen jár tartalomszűrő megoldás.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magukra hagyták haldokló szeretteiket

Kommentek

HOCKENHEIM, GERMANY - JULY 22: Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari SF71H on track during the Formula One Grand Prix of Germany at Hockenheimring on July 22, 2018 in Hockenheim, Germany.  (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.