Tech

Elképesztő merevlemezek sok-sok TB kapacitással

A számítógépekbe szerelt winchesterek kapacitása szépen lassan az egekbe szökik.

Axiómaként kezelendő az az állítás, miszerint nem létezik olyan merevlemez, melyet ne lehetne villámgyorsan teletömni adatokkal. Sokan közülünk vélhetően még emlékezünk azokra a megboldogult winchesterekre, melyek néhányszor 10 MB kapacitással rendelkeztek. Aztán megérkeztek a több 100 MB-os, aztán a GB-os, aztán pedig a TB-os merevlemezek és az egyedfejlődés természetesen tovább folytatódik.

A gyártóknak először 2010-ben sikerült olyan winchestereket készíteniük, melyek lemezenként már 1 TB-os kapacitással rendelkeztek. Az adatsűrűség növelése érdekében mindenféle trükköket bevetnek, a Western Digital például héliummal kísérletezik, a Seagate pedig az SMR (Shingled Magnetic Recording) technológiában látja a jövőt.

Ez utóbbi gyártó nemrégiben rukkolt elő első 6 TB-os merevlemezével, most pedig már egy 8 TB-os példányt jelentett be. A 3,5 colos méretű és elsősorban vállalati felhasználásra szánt újdonság pontos árát egyelőre sűrű homály fedi, az azonban már biztos, hogy a forgalmazása az idei esztendő negyedik negyedévében kezdődik meg. A Seagate távolabbi tervei pedig arról szólnak, hogy 2020-ban már 20 TB-os winchesterek fogják elárasztani a piacot. Ez mindenképpen jó hír, főleg azoknak, akik például a Full HD-nál négyszer nagyobb felbontású Ultra HD mozgóképekkel kívánnak foglalkozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik