Tech

Kínai gépre kínai rendszert!

Kína állami hírügynöksége szerint már októberben saját operációs rendszer futhat az ország számítógépein.

A hír elsőként Kína hivatalos informatikai lapjában jelent meg, majd a pártállam szócsövének számító Xinhua is megírta, tehát hivatalosnak tekinthető: Windows, Linux és egyebek helyett saját operációs rendszer futhat a távol-keleti ország számítógépein. Az első, októberre tervezett változat még csak PC-ken fut majd, de néhány éven belül keresztplatformos megoldásként a mobilokon és tableteken is az egyelőre név nélküli rendszer dolgozhat majd.

Ez egyrészt fontos hír, hiszen jelenleg az operációs rendszereket készítő és forgalmazó világcégek egyik legfontosabb piacának a folyamatosan fejlődő, számítástechnikai eszközparkját rohamosan újító Kína számít – amely ezek szerint szívesen lerázná a “nyugati” termékeket és saját kútfőből táplálkozna. Ráadásul a váltás nem csak a rendszereket, hanem a szoftvereket és alkalmazásokat fejlesztő cégeket is megbillentheti, mivel a Kínai Mérnöki Akadémia titkára szerint saját alkalmazásbolt is jár majd az új rendszerhez.

Az más kérdés, mennyire vehető komolyan az, hogy a rendszer a gyakorlatban is megvalósul és valódi részesedést tud majd elérni. Mivel egy államilag támogatott kezdeményezésről van szó, minden bizonnyal az a cél, hogy a teljes államapparátus, a közigazgatás, valamint a gazdasági szervek teljes informatikai infrastruktúrája is átálljon a saját rendszerre, ez azonban nem kis feladat. Egyrészt nulláról egy teljesen stabil rendszert összerakni ritkán sikerül, hát még ha hozzávesszük, hogy a hivatalos feladatokra szánt megoldásnak teljesen biztonságosnak, “hacker-állónak” kell lennie, kissé nehezen hihetjük, hogy egy teljesen friss versenyző elsőre kiállja a próbát.

Másrészt az is érdekes, hogy ez nem az első kísérlet egy helyi, központi operációs rendszer megalkotására, egy Red Flag Linux nevű kísérletet már erőteljesen támogatott az állam, a fejlesztések egy idő után mégis leálltak.

A helyi stratégia mindenesetre igyekszik egységesíteni: egy kínai használjon kínai operációs rendszert, vásároljon kínai alkalmazásokat, ezzel egyrészt “otthon tartva” a pénzt, másrészt pedig természetesen biztosítani a könnyű megfigyelhetőség és ellenőrizhetőség követelményeit. A közelmúltban több nemzetközi szolgáltatás, így a Facebook, a Google egyes alkalmazásai, valamint a Twitter is feketelistára került Kínában, és olyan nagy szoftvercégek is nehezen találják a réseket az ország pajzsán, mint a Microsoft.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik