Tech

Naponta 1 millió kalóz-linkkel küzd a Google

A keresőóriás munkatársai nem győzik kapkodni a fejüket a rengeteg online feljelentés kapcsán.

A Google rendszeresen kap megkereséseket a szerzői jogok tulajdonosaitól és az őket képviselő bejelentő szervezetektől arra vonatkozóan, hogy távolítson el a keresési eredmények közül egy adott linket, amely állítólag szerzői jogot sértő tartalomhoz vezet. Az ilyen és ehhez hasonló megkeresések száma az elmúlt időkben szinte az egekbe katapultált, mely elsősorban annak következménye, hogy világszerte egyre többen töltenek fel és töltenek le különböző internetes kalóz-tartalmakat.

Míg nem is olyan régen még voltak olyan évek, amikor is tizenkét hónap alatt mindössze néhány száz találati link eltávolítási kérelem érkezett a Google-höz, mostanság egyre gyakoribb, hogy egyetlen nap alatt több mint egymillió ilyen igénylés landol a keresőóriásnál. Az elmúlt héten például mintegy nyolcmillió eltávolítási kérelmet kapot a Google, és ebben a hónapban eddig már több mint harmincmillió ilyen kérelmet adtak le a vállalatnál.

Augusztusban több mint 47 ezer domainre érkezett panasz mintegy 4,5 ezer szerzőijog-tulajdonosotól, illetve 2,2 ezer bejelentő szervezettől. A leginkább problémás domainek ebben a hónapban eddig a következők voltak: listengo.com, 4shared.com, rapidgator.net, mp3ler.biz, gentleflow.com.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik