Tech

A Szigetre vágytak, banki adatokat loptak

Mit tesz az, aki más pénzén akar bulizni a fesztiválon? Adatokra halászik... aztán lebukik.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság III. kerületi Rendőrkapitánysága csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást három nigériai állampolgár ellen. Az OTP Bankbiztonság munkatársa 2014. augusztus 12-én este e-mailben jelezte a Sziget Fesztivál belépőjegyeit ellenőrző személynek, hogy feltehetően úgy vásároltak ismeretlen személyek három darab belépőjegyet a fesztiválra, hogy más bankkártyájának adatait illetéktelenül felhasználták.

Az úgynevezett adathalászok megszerezték a bankkártyák sorszámát és a különböző kártyaszámok felhasználásával végeztek online tranzakciókat. A biztonsági szolgálat vezetője 23 óra körüli időben jelezte a Sziget biztosításában résztvevő rendőröknek, hogy az OTP által jelzett sorszámú vochereket három férfi akarja beváltani. Amikor észrevették a feléjük tartót rendőröket, a tömegbe menekültek, a Mozaik utcában azonban az egyenruhások utolérték a három férfit és el is fogták őket. A gyanúsítottakat a rendőrök előállították és őrizetbe vették – az illetékes ügyészség 2014. augusztus 15-én elrendelte a három férfi előzetes letartóztatását.

 

Az adathalász (phishing) támadások egyre nagyobb arányban a pénzünkre pályáznak, tehát a saját érdekünkben nem árt folyton résen lennünk. Az elmúlt évben az adathalász támadások pontosan 31,45 százaléka irányult neves bankok, online áruházak és e-fizetési rendszerek ellen, amely 8,5 százalékos növekedést mutat az ezt megelőző évhez. Azon adathalász webhelyek, melyek fő célja a felhasználók pénzügyi megkárosítása, elsősorban a népszerű bankok, online áruházak és e-fizetési rendszerek oldalait másolják. 2013-ban a legvonzóbb célpontok a bankok voltak, amelyek a pénzügyi adathalász támadások 70,6 százalékában voltak érintve. Ez a szám már 2012-től folyamatos emelkedik, amikor is még csak 52 százalék körül mozgott ez az érték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik