Tech

Lejárt a jelszavak kora?

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2014. 08. 18. 06:00

A kétlépcsős azonosítás és a biometrikus szenzorok jelenthetnek csak maximális biztonságot.

A múlt héten robbant hír, hogy egy orosz bűnszervezet az eddigi legnagyobb ismert adatbázist halmozta fel lopott internetes azonosítókból, köztük 1,2 milliárd felhasználónév-jelszó kombinációból és több mint 500 millió e-mail címből. Ennek kapcsán ismét előtérbe kerültek a jelszavas védelem korlátai. Az említett hír is jól példázza, mennyire sebezhető a jelenleg általános jelszavas azonosítási rendszer. Ennek ellenére nagyon nehéz rávenni a felhasználókat, hogy megváltoztassák jelszavaikat: a Pew Research Center legfrissebb jelentése szerint azok közül, akik tudtak a Heartbleed sérülékenységről, tíz emberből kevesebb, mint négyen változtatták meg jelszavaikat.

Az okostelefonok elterjedése felgyorsította a kétlépcsős azonosítás térhódítását. Ennek lényege, hogy miután a felhasználó megadja a jelszavát, egy második, ideiglenes azonosító kódot is használnia kell, amelyet e-mailben, SMS-ben vagy egy mobil alkalmazáson keresztül kap meg. A biztonságos azonosítás fejlődésének következő lépése feltehetően a biometrikus (azaz egyedi fizikai jellemzők, mint pl. ujjlenyomat, írisz mintázata, hang vagy arckép alapján) azonosítás lesz. Köszönhetően annak, hogy a mobiltelefonok biometrikus szenzorokkal felszerelt, állandóan futó/üzemelő készülékek, már elérhetők a jelszavas azonosításnál egyszerűbb és biztonságosabb alternatív megoldások. A jelenleg kapható mobilok közül többek közt az Apple iPhone 5s-ben, illetve a Samsung Galaxy S5-ben található ujjlenyomat-szenzor.

Az azonosítás fejlődése tehát nem áll meg, a szakértők folyamatosan új megoldásokon dolgoznak. Addig is, amíg a nagy áttörés megtörténik, az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni:
-minden online fiókhoz és oldalhoz egyedi és erős jelszót használjunk
-ahol lehet, alkalmazzák a kétlépcsős azonosítást
-fontoljuk meg jelszókezelő program használatát.

tn-jelszo (technet, jelszó, védelem, biztonság, támadás)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.