Tech

Ha ilyen jelszavakat használ, nem lesz gond!

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2014. 08. 15. 06:00

Online fiókjaink biztonságát nagymértékben meghatározza, hogy milyen jelszavakat alkalmazunk.

Sokféle tevékenységre használjuk manapság az internetet: bankolunk, vásárolunk, információt keresünk és kapcsolatokat építünk a világhálón. Az utóbbi években hatalmas növekedésen mentek keresztül a közösségi weboldalak, a Facebook, a Twitter és a többiek, amelyeken egyaránt megosztjuk személyes adatainkat, kedvenc zenéinket és fotóinkat. Sajnos azonban minél több személyes adatot teszünk online elérhetővé, annál inkább kitesszük magunkat a személyiséglopás veszélyének, amelynek során a csalók bizalmas személyes adatokat szereznek meg, majd ezek birtokában az áldozat nevében vásárolnak termékeket és szolgáltatásokat a neten. Például bankszámlát nyitnak, hitelkártyát rendelnek, jogosítványt vagy útlevelet váltanak ki vagy egyszerűen csak pénzt lopnak az áldozat bankszámlájáról.

Mivel az online felhasználói fiókokat és az értékes személyes adatokat jelszavak védik, ezek megfelelő kialakítására és tárolására gondosan ügyelnünk kell. Jó jelszóválasztással jelentősen csökkenthetjük a kockázatát annak, hogy kiberbűncselekmény áldozatává váljunk. Az alábbi útmutató segítségével erős jelszavakat hozhatunk létre online fiókjainkhoz.

Így válasszunk biztonságos jelszavakat:
-Jelszavaink legyenek megjegyezhetők, így nem szükséges leírnunk vagy egy számítógépes fájlban tárolnunk őket (ne felejtsük el, hogy ezt a fájlt kiberbűnözők ellophatják).
-A jelszavakban legyenek vegyesen kis- és nagybetűk, számok, valamint nem alfanumerikus karakterek (például írásjelek).
-Kerüljük a jelszavak újrafelhasználását, vagyis ne alkalmazzunk “jelszó1”, “jelszó2”, “jelszó3” stb. változatokat különböző online fiókjainknál.
-Ha lehetséges használjunk “jelkifejezést” egyetlen szó helyett.
-Ugyanazt a jelszót ne használjuk különböző fiókoknál. Ha egy kiberbűnöző megfejti a jelszót az egyik fióknál, hozzáférhet vele az összes többihez.

tn-password (technet, jelszó, online, védelem, password, biztonság) 

Így tarthatjuk biztonságban jelszavainkat:
-Ne használjunk nyilvánvaló jelszavakat, amelyek könnyen kitalálhatók, mint például a házastársunk, gyerekünk vagy házi kedvencünk neve, autónk rendszáma, irányítószámunk stb.
-Ne osszuk meg a jelszavunkat senkivel. Ha egy cég kapcsolatba lép velünk telefonon, és a jelszavunkat kéri, ne adjunk meg neki semmilyen személyes információt. Nem tudhatjuk ugyanis, hogy ki van a vonal másik végén.
-Ha egy online áruház vagy bármely webhely e-mailes megerősítést küld, benne egy új jelszóval, jelentkezzünk be újra, és azonnal változtassuk meg a jelszavunkat.
-Ellenőrizzük, hogy internetbiztonsági szoftverünk blokkolja-e a kiberbűnözők jelszavaink ellopására irányuló próbálkozásait.
-Ha nem tudunk megjegyezni sok bonyolult jelszót, vegyük fontolóra egy jelszókezelő program telepítését, amely biztonságosan eltárolja összes jelszavunkat, nekünk csupán egyetlen mester jelszót kell megjegyeznünk.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.