Tech

Bárhogy dughatod: egyszerűbb és gyorsabb az új USB

Újabb USB-forradalom hajnalán vagyunk - küszöbön a a legújabb csatlakozók megjelenése.

Az USB, vagyis az Universal Serial Bus szabvány kapcsán legutóbb néhány évvel ezelőtt lehettünk tanúi komolyabb változásnak, amikor is megjelent az USB 2.0-át váltó USB 3.0. A visszafelé kompatibilis harmadik generációs USB a korábbiaknál gyorsabb adatátvitelt és nagyobb töltőáramot biztosít, most pedig megérkezett a még újabb USB Type-C szabvány.

Az USB Type-C-vel kompatibilis portok és csatlakozók legfontosabb újdonsága, hogy már nem kell oldalhelyesen egymásba csatlakoztatni őket, hanem az Apple-féle Lighting megoldáshoz hasonlóan egyszerűen csak be kell dugni a szimmetrikus kialakítású csatikat. Ennél egyszerűbb talán már csak az lenne, ha nem lapos, hanem kör alakú csatlakozókat használna a technológia.

A praktikusabb csatlakoztathatóságon kívül a korábbiaknál nagyobb, mintegy 3-5 Amperes árammal is kecsegtet az újdonság, ami azt jelenti, hogy a különböző perifériák gyorsabban lesznek tölthetők USB-n keresztül. Az sem elhanyagolható szempont, hogy míg az USB 3.0 esetében az 5 Gbit/s jelenti a maximáliás tempót, addig az új szabványú csatlakozók és kábelek révén akár 10 Gbit/s-os sebesség is elérhető. Némi üröm az örömben, hogy új kialakításánal fogva az USB Type C nem kompatibilis a korábbi csatlakozókkal – az első USB Type C-képes eszközök és adapterek várhatóan valamikor a jövő évben bukkannak majd fel a kereskedelmi forgalomban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik