Tech

A kimondott szóból is ért a Windows 9

A Cortana várhatóan a számítógépes új Windows-nak is a szerves részét képezi majd.

Jól értesült források szerint a Microsoft készülőben lévő vadonatúj PC-s operációs rendszere, a Windows 9 már alaphelyzetben tartalmazni fogja a Cortanát. A személyi asszisztens a Windows 9 korai buildjeiben még csak egy külön alkalmazásként van jelen, a későbbiekben azonban vélhetően mélyen beleágyazzák majd a rendszerbe.

A Cortanát először az április elején San Franciscóban megrendezett BUILD konferencián demózta a Microsoft, majd pedig nem sokkal később az okostelefonokra szánt Windows Phone 8.1 szerves részeként látott napvilágot. A leginkább az Apple-féle Sirihez hasonlatos feature ért a kimondott emberi szóból, igaz egyelőre még csak az Egyesült Államokban, Kínában és az Egyesült Királyságban érhető el. A Microsoft ígéretei szerint a Cortana 2014 végén, 2015 elején számos újabb régiót meghódít majd magának.

A Windows 9 előreláthatólag 2015 tavaszán fog a boltokba kerülni. A jelenleg Threshold fejlesztési kódnév alatt futó új szoftver az előzetes információk szerint “alakváltó” képességekkel rendelkezik, vagyis képes felismerni, hogy pontosan milyen platformon fut, ezt követően pedig annak megfelelően alakítja magát. Tehát ha például az OS egeret és billentyűzet érzékel, akkor kapásból asztali számítógépes módban indul el. A Start gombot követően végre a Start menüt is visszahozó Windows 9 állítólag háromféle üzemmóddal rendelkezik: asztali, tablet és mobil.

Amennyiben az izgalomtól esetleg nem tudunk várni jövő tavaszig, jó hír, hogy a Microsoft várhatóan már idén ősszel ki fogja adni a Windows 9 első bárki által kipróbálható preview változatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik