Tech

Három évig az oroszoknál maradhat Snowden

Az amerikai szivárogtatási botrány főszereplője ideiglenesen élvezheti az orosz vendégszeretetet.

Edward Snowden nevét az amerikai lehallgatási botrány kapcsán ismerhette meg a nagyvilág. A kormányhivatalok titkos dokumentumait nyilvánosságra hozó hackerre azonnal vadászni kezdtek az igazságügyi szervek, ő azonban Oroszországba menekült. Most úgy tűnik, egy ideig maradhat is.

A Russia Today információi szerint az NSA-botrány főszereplője további három évig megkapta az ideiglenes tartózkodási engedélyt az orosz hatóságoktól, így nem kell attól tartania, hogy az elévülő engedélyek miatt kitoloncolnák az országból, és újra menekülnie kelljen az amerikai ügynökök elől. Anatolij Kucserena, Snowden ügyvédje azt is elmondta, hogy a botrányhős nem kért politikai menedékjogot, de az elképzelhető, hogy állampolgárságért folyamodik majd, erre azonban csak öt évnyi ott tartózkodás után lesz lehetősége.

Snowdent egyébként mozgásában sem korlátozza jelenlegi jogi státusza, az országon belül és kívül is szabadon utazhat, csak annyira kell figyelnie, hogy Oroszországon kívül ne töltsön három hónapnál több időt, ekkor ugyanis elbukná frissen szerzett jogait. Az informátor tavaly augusztusi “kiköltözése” után közel egy évig nem lépett nyilvánosság elé, de épp néhány hete internetes videóbeszélgetés formájában tartott előadást egy nemzetközi hacker-konferencián. Ekkor egyértelműen leszögezte, hogy továbbra is kiáll a szabad információáramlás ügyéért, ráadásul egy olyan új megoldást fejleszt, amelynek segítségével bárki kiszivárogtathat titkos adatokat anélkül, hogy ő maga veszélybe kerülne, vagy lelepleződne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik