Tech

Ezzel böngészik a magyar

Vajon az Internet Explorert, a Chrome-ot, vagy a Firefoxot használjuk a legtöbben? Rögvest kiderül!

A számítógépeink, illetve egyéb kütyüjeink egyik legtöbbet, ha nem a legtöbbet használt szoftvere nem más, mint a webbrowser. Van aki mind a mai napig az Internet Explorerre esküszik, mások szerint csakis a Firefox lehet üdvözítő, megint mások pedig a Chrome-ot favorizálják. De mit mond a többség?

Nos, a Gemius Rankings által rögzített adatok alapján elmondható, hogy jelen pillanatban a Google-féle Chrome Magyarország legnagyobb népszerűségnek örvendő webböngészője, mely mintegy 37,6 százalékos piacrésszel rendelkezik. Nem sokkal lemaradva következik mögötte a sokáig első helyen tanyázott Mozilla Firefox, mely jelenleg körülbelül 33,5 százalékos részesedessél bír a hazai piacon. Elmondható, hogy a Chrome szépen lassan egyre jobban elhúz az első helyen, hiszen míg május végén még csak 2 százalékpont volt az előnye a “tűzrókához” képest, addig ez az előny most már több mint 4,1 százalékpontra tehető.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Microsoft jó öreg Internet Explorere állhat fel, mely Magyarországon nem túl népszerű, hiszen a legfrissebb adatok szerint csak 10,9 százalékot tudhat magáénak, és ez az érték folyamatosan csökken. A negyedik és ötödik helyen a 8,6 százalékos Webkit Mobile, illetve a 3,8 százalékos Chrome Mobile található, az alig 2,3 százalékos Opera pedig csak a toplista hatodik helyére tudott felkerülni.

A hír valamelyest üdvözítőnek hathat, mivel a két legnépszerűbb böngészőt viszonylag gyakran frissítik, és mindkettő hasonlóan kezeli a webes szabványokat. Az viszont továbbra is furcsa, hogy csak ennyire kevesen neteznek mobilról, pedig egyre kedvezőbb árak és adatcsomagok csábítják az okostelefonosokat internetezésre. A programozók és webdizájnerek viszont örülhetnek, hogy a hosszú éveken keresztül extra gondoat okozó korábbi Internet Explorer verziók részesedése gyakorlatilag statisztikai hibahatár szintjére zsugorodott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik