Tech

Vége a hamis ingyenességnek!

Végre nagyobb védelmet élvezhetünk, miközben webes játékok és mobilalkalmazások között válogatunk: az ingyenes appoknak ténylegesen teljesen ingyenesnek kell lenniük.

Miután több uniós országból is panasz érkezett az olyan mobilalkalmazáson belüli (in-app) vásárlásokkal kapcsolatban, amelyeket a fogyasztók, főként a gyermekek online játékok használata közben, gyakran nem is tudatosan végeznek, a tagállami hatóságok és az Európai Bizottság közös megoldások kidolgozásába kezdtek. Az online és mobil játékalkalmazásokon belüli vásárlások elleni, uniós szinten koordinált hatósági fellépés már meghozta első, kézzelfogható eredményeit – közölte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Az ágazat több kötelezettségvállalást is tett a fogyasztói aggályok eloszlatására, a hatósági fellépés a mobilalkalmazások gyorsan növekvő ágazatába vetett fogyasztói bizalmat hivatott megerősíteni.

A fogyasztóvédelmi együttműködési hálózatban részt vevő tagállami hatóságok közös állásfoglalásában, amelyet 2013 decemberében az Apple-nek, a Google-nek és az Interactive Software Federation of Europe-nak (Interaktív Szoftverek Európai Szövetsége) is elküldtek, a következő kívánalmak szerepelnek:
-az “ingyenesként” reklámozott játékok nem téveszthetik meg a fogyasztókat a ténylegesen felmerülő költségek tekintetében;
-a játékok nem buzdíthatják közvetlenül a gyermekeket az előrejutáshoz szükséges bizonyos elemek megvásárlására, sem pedig arra, hogy a felnőtteket vegyék rá erre;
-a fogyasztókat megfelelő tájékoztatásban kell részesíteni a fizetési feltételekről, és a vásárlások értékét nem lehet automatikusan, az alapbeállítások révén, a fogyasztók kifejezett hozzájárulása nélkül a számlájukra terhelni;
-az értékesítők adjanak meg egy e-mail címet arra az esetre, ha a fogyasztóknak további információkra van szükségük vagy panaszt kívánnak tenni.

Az uniós jogszabályok által előírt fogyasztóvédelmi együttműködési mechanizmuson keresztül az Apple, a Google és a fontosabb kereskedelmi szövetségek felszólítást kaptak, hogy a felmerült aggályok orvosolására az EU egészére kiterjedő konkrét megoldásokat javasoljanak. A Google számos változtatást be kíván vezetni – a végrehajtás már megkezdődött, a folyamat befejezése 2014. szeptember végére várható. Az intézkedések között szerepel: az “ingyenes” szó használatának mellőzése, ha a játék vásárlásokat von maga után; az alkalmazások fejlesztőinek szóló iránymutatás kidolgozása annak érdekében, hogy az uniós jognak megfelelően közvetlenül a gyermekeket ne buzdítsák vásárlásra; valamint határidőkhöz kötött intézkedések, amelyek elősegítik az uniós fogyasztóvédelmi jogszabályok nyilvánvaló megsértésével kapcsolatos esetek nyomon követését. A Google az alapbeállításokat is módosította, és így most már az alkalmazásokon belüli egyes fizetésekre csak a fogyasztók hozzájárulásával kerülhet sor, hacsak ők maguk át felül nem írták ezt a beállítást.

Bár sajnos a fizetések jóváhagyásával kapcsolatos problémákat illetően az Apple még nem állt elő konkrét és azonnali megoldásokkal, azt azonban vállalta, hogy foglalkozni fog a fogyasztók aggályaival. Az esetleges változtatások végrehajtása érdekében viszont még nem tett konkrét lépéseket, és határidőket sem tűzött ki. A fogyasztóvédelmi együttműködési hálózat hatóságai mindaddig folytatják a megbeszéléseket az Apple-lel, amíg az nem tesz közzé konkrét részleteket, és módszereit összhangba nem hozza a közös állásfoglalással. A tagállamok végrehajtó hatóságai és az Európai Bizottság felkérték a játékfejlesztők és az online játékfórumok szövetségeit, hogy dolgozzanak ki célirányos intézkedéseket a közös álláspontban említett kérdésekre adott válaszlépésként. Az egyik ilyen lehetséges lépés például az lehetne, hogy olyan iránymutatásokat vagy szabványokat alakítanak ki, amelyek magukban foglalják a fogyasztóvédelmi együttműködés keretében elfogadott közös álláspontot.

A jogszabályok érvényre juttatása, ideértve az esetleges jogi lépések meghozatalát is, a tagállami hatóságok jogkörébe tartozik, mint ahogyan a fennmaradó jogi kérdések tisztázása is. Az Európai Bizottság és a tagállamok továbbra is figyelemmel követik ezt a kérdéskört, különösen pedig azt, hogy a kötelezettségvállalások a gyakorlatban is beváltották-e a hozzájuk fűzött reményeket a közös álláspontban említett problémák orvoslása terén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik