Tech

Oxigéntermelő szintetikus levelet fejlesztett egy londoni diák

A szintetikus levelek ugyan úgy lélegeznek, mint egy átlagos fa levelei, táplálásukhoz azonban mindössze vízre és szén-doixidra van szükség.

A londoni Royal Collage of Art hallgatója, Julian Melchiorri lett az első ember, aki olyan mesterséges levelet hozott létre, ami képes szintetizálni. A levél ugyan úgy termeli az friss levegőt, ahogyan a lombhullatók, elnyeli a vizet és a szén-dioxidot, majd oxigént állít elő belőlük – írja a dezeen.com.

Az új felfedezés segítségével olyan nagy horderejű tervek válhatnak valóra, mint az oxigén előállítása súlytalanságban. A NASA különböző módokon kutatta már, hogyan lehet életben tartani a növényeket az űrben, úgy, hogy azok elegendő mennyiségben termeljenek oxigént. A kutatások azonban mindeddig nem jártak sikerrel, nem tudták elérni, hogy a növények hosszú távon is életképesek legyenek súlytalanságban. A szintetekus levelek többek között ezért is jelentenek hatalmas előrelépést.

Melchiorri szerint azonban nem kell egészen az űrig menni, ha felhasználási területekben gondolkodunk. Elég, ha belegondolunk abba, hogy milyen széles felhasználási köre lenne például az építőiparban, találmányát többek között az épületek szellőzőrendszerének szűrűsére és oxigénnel való dúsítására is haszálhatnák.

Melchiorri az alábbi angol nyelvű videóban magyarázza el, hogy hogyan fedezte fel technológiát, és hogyan működik a folyamat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik