Tech

Nagyon ritka és spéci újdonságra vágysz? Tessék!

A Ricoh bejelentette a népszerű K-sorozat legújabb tagjának, az APS-C szenzoros K-3-nak a limitált szériás kivitelét.

Tavaly októberben lebbent fel a fátyol az azóta számos díjat bezsebelt Pentax K-3-ról, melynek most Pentax K-3 Prestige Edition néven mutatkozott be a limitált példányszámban készülő különleges kiadása. Az 1399 dolláros (323 ezer forint) masina különlegességét az egyedi szürke szín, a portrémarkolat, a két akkumulátor, illetve a bőr vállpánt jelenti, illetve az a tény, hogy mindössze 2000 példány készül belőle.

 

A Pentax K-3 azoknak a fotósoknak készült, akik a low-end kategóriás DSLR-ekkel már elégedetlenek, viszont nem kívánnak komolyabb összegeket elkölteni egy full-frame masinára. A készülék “lelke” egy APS-C méretű és CMOS technológiájú képérzékelő, melynek révén maximum 6016×4000 pixeles (24 MP) felbontású fényképek készíthetők. Az optikai aluláteresztő szűrőt szimuláló funkció világelsőként szubpixel mértékű mikroszkopikus rezgésekkel szűri ki a moiré effektust expozíció közben, mely ugyanazt a hatást váltja ki, mint egy dedikált optikai aluláteresztő szűrő. Ellenben az optikai aluláteresztő szűrőkkel, melyek mindig ugyanazt a hatást gyakorolják a képekre, az új szimulátor nem csak ki- és bekapcsolható, hanem akár a mértéke is beállítható. Ezzel mindig a témához igazíthatjuk az ideális szűrés mértékét.

A szenzormozgatásos képstabilizátort felvonultató fényképezőgép fényérzékenysége ISO100 és ISO51200 között állítható, JPEG mellett természetesen RAW formátum is választható, a képfeldolgozásról pedig a nagyteljesítményű Prime III processzor gondoskodik. A zárszerkezet 200 ezer expozícióra van méretezve, a magnéziumból készült váz időjárásálló, az autofókusz rendszer pedig 27 AF-pontot vonultat fel. Említést érdemel továbbá a 8,3 fps sebességű sorozatfelvevő, a Full HD felbontású videófelvevő, a 3,2 colos képátlójú és 1,032 millió képpontos kijelző, illetve a dupla SD-slot és az USB 3.0 támogatás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik