Tech

Ötezer forint lesz egy nyelvvizsga

Egy nyelvvizsga ára akár egyhavi átlagfizetésbe kerülhet, ezért létrehoztak egy jóval olcsóbb, de hasonlóan hitelesített rendszert.

A Duolingo ingyenes, nyelvtanulásra szolgáló weboldal és alkalmazás is egyben, tulajdonképpen egy crowdsourcing-elvű szövegfordítási felület. Ez annyit jelent, hogy a szolgáltatást úgy alkották meg, hogy ahogyan a felhasználók haladnak a leckékkel, egyben honlapok és más anyagok fordításában is segédkezzenek. Az így kialakított rendszernek köszönhetően a Doulingoban a nyelvtanulás ingyenes.

A világszerte 30 millió regisztrálóval rendelkező nyelvtanulást segítő rendszert idén januárban vezették be itthon, és mára több, mint 620 ezer magyar felhasználója van. Érdekesség, hogy a hazai verzió bevezetése utáni első héten már 100 ezren töltötték le az alkalmazásboltokból. 

Az app fejlesztői arra jöttek rá, hogy a nyelvvizsgáztatást végző vállalatok és intézmények esetenként akár egyhavi átlagfizetésnek megfelelő díjat is elkérnek a jelentkezőktől, így szerettek volna létrehozni egy jóval olcsóbb, de hasonlóan hitelesített rendszert. Nagy figyelmet fordítottak arra, hogy elkerüljék az esetleges csalásokat is, a rendszert úgy alakították ki, hogy minden esetben megbízható, pontos eredményt adjon.

A számítógépes adaptív teszt a vizsgázó teljesítményéhez igazodik, a kitöltése – szemben a hagyományos tesztekhez szükséges 2 órával – csupán körülbelül 20 percet igényel, a kérdések pedig igen ritkán ismétlődnek. Egy vizsgáztató videókapcsolaton keresztül kíséri figyelemmel a folyamatot, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a vizsgázó nem használ tiltott segítséget.

Féreértés ne essék, a Duolingo-n keresztül államilag elismert nyelvvizsgát nem lehet szerezni, így itthoni továbbtanuláshoz a teszttel kapható bizonyítvány nem használható fel. “A Duolingo egyelőre amerikai intézményekkel folytat tárgyalásokat, de természetesen nyitottak az intézmények részéről érkező kezdeményezésekre.”- mondta kérdésünkre a szolgáltatás PR menedzsere.

A Duolingo Test Center a bétatesztelés időszakában teljesen ingyenes lesz, utána az alkalmazás segítségével a vizsgázók egy átlagos nyelvvizsga árának töredékéért, mindössze 20 dollár (kevesebb, mint kb. 5000 Ft) ellenében, mobiljukról, kényelmesen, akár otthonról is számot adhatnak angoltudásukról. Azaz a módszer sok esetben még egy okostelefon vásárlásával együtt is megéri a gyakran közel százezer forintos vizsgadíjakhoz képest. Egyelőre csak Android platformra illetve a weben lesz elérhető, az iOS verzió későbbre várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik