Tech

Még szebb a kép: Logitech C920 teszt

Felejtsük el végre a homályos, bélyegméretű képet produkáló webkamerákat, a fullHD világában élünk. A Logitech új "önfénylesője" az eleve jól teljesítő előd ráncfelvarrott változata.

Már a Logitech C910-re sem lehetett egy rossz szavunk sem, a kiegészítőiről híres vállalat most gyakorlatilag ezt a modellt pofozgatta kicsit tovább. Hatalmas változások nem történtek, meg hát az is tény, hogy egy webkamera nem űrtudomány, de próbálgatásunk alatt is látható volt, hogy ez a kis kütyü mindent kihoz a jelenlegi lehetőségekből.

A C910-zel annak idején az egyetlen probléma az lehetett, hogy ugyan már az is képes volt 1080p felbontású videó készítésére, ám használatához mindenképpen viszonylag izmosabb számítógépre volt szükség. Az a kamera ugyanis gyakorlatilag “nyersen” küldte át a felvételeket a gépre, amely aztán elvégezte a szükséges konvertálási, és közzétételi feladatokat.

 

A legfrissebb, C920 megnevezésű apróság elődjéhez képest egy kicsit robosztusabb külsőt kapott, de itt ez nem hátrány, hiszen nem egy zsebbe rejthető telefonról beszélünk. A letisztult vonalvezetés megmaradt, a középső fényleső-rész melletti széleken egy-egy ívelt mikrofon-rács található. A “hízás” oka pedig egyszerűen az, hogy erősebb hardver került a kamera mögé, így pedig megszűnt az előd brutális PC-igénye. A C920 például már képes a saját erejéből H264 videó streamet előállítani.

Azért persze egy kétmagos Intel processzor továbbra sem árt a webcam használatához, de mindenképpen jóval kevésbé gyötri meg a gépet egy nagy felbontású videóhívás, vagy stream lebonyolításakor. A képminőséggel már a 910-es modellnél sem volt gond, az újdonságban az elődhöz hasonlóan Carl Zeiss Tessar lencse dolgozik. A Skype 1080p felbontású csevegése mellett természetesen rögzíteni is tudunk fullHD-s videókat, amelyeken az autofókusz is gyorsan és pontosan működik. Ha pedig állóképeket szeretnénk rögzíteni, a fotók akár 15 megapixeles méretben is elkészülhetnek.

A kis egységet még könnyebb rögzíteni. Ha egy lapos monitorra szeretnénk feltenni, jó szolgálatot tehet a kihajtogatható talp, amelyet ügyes megoldással lehet a monitor tetejére “tapasztani” anélkül, hogy a monitor felületén a szorítástól szépséghibák keletkeznének. Szintén kicsi, de csodás újítás, hogy most már szabványos állványcsavarral is rögzíthetjük a kamerát, így lapos monitor híján sem kell csipeszeket, befőttesgumit és hasonló barkács-megoldásokat alkalmazni.

A Logitech C920 kamerát az eMAG-tól kaptuk tesztelésre, náluk 27 900 forint a végfelhasználói ár, ami persze némileg borsosabb egy átlagos minőségű, távol-keleti kütyünél, de ha valaki tényleg azt szeretné, hogy videóhívás közben ne csak egy homályos paca látsszon belőle, ráadásul a minőségi felvétel ne kerüljön a kamerát kiszolgáló PC életébe, ez a webkamera máris teljesen megéri a pénzét.

 

Tetszett:

  • PC-kímélőbb működés
  • natív 1080p H264 streaming
  • tiszta és szép kép
  • ergonómikus kialakítás

Nem tetszett:

  • Az ára kissé egyeseknek kissé borsos lehet (bár a tudásához képest persze reális)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik