Tech

Hiányzik az Ultrabookból az optikai meghajtó?

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2014. 07. 23. 14:04

Egyszerre vágyunk szép, új, ultravékony laptopra, de a régi DVD-inket se hajítanánk a szemétbe? Segít a külső meghajtó.

A Samsung olyan ultravékony, hordozható DVD-írókat mutatott be, amelyeket kifejezetten az Ultrabookok felhasználóinak ajánlanak. Az Intel szabványára épülő, kifejezetten vékony notebookokba ugyanis a gyártók a legtöbb esetben már nem tudják belepasszírozni az optikai meghajtót is, viszont a statisztikák szerint még mindig sok felhasználó tárol DVD-ken adatokat, vagy multimédiás tartalmakat, amelyeket a gépváltás miatt nem tud felhasználni.
Ha valaki azért vesz Ultrabookot, mert vékony, kifejezetten hordozható gépre váltana, természetesen nem akar valamilyen ormótlan külső optikai meghajtót is magával cipelni, ennek figyelembe vételével készültek az új Samsung eszközök. Az SE-208GB mindössze 14, az SE-218GN pedig 14,4 milliméter vékony, így könnyen beférnek az Ultrabookok mellé.

Az új meghajtók megújult külső ODD kialakítással rendelkeznek, így a lemezkiadás gombja a könnyebb kezelhetőség érdekében már nem az előlapon található, hanem a készülékek tetején helyezték el. A készülékben rejlő Smart Power Technológia révén az energiafogyasztás is csökkenthető, az USB porton keresztül történő csatlakoztatás pedig olyan rugalmas megoldást biztosít a mobil felhasználók számára, amely nem terheli túl az Ultrabookok akkumulátorát a lakáson vagy irodán kívüli használat során sem.

dvd (dvd, ) 

A technológia ugyanakkor lehetővé teszi azt is, hogy mindkét meghajtó hordozható merevlemez-meghajtóként is funkcionáljon minden olyan táblagép esetében, amelyek rendelkeznek USB csatlakozással. A Samsung AV Connectivity technológiájával párosulva pedig a táblagép-felhasználók már a tárolt multimédia tartalmakat is bármikor elérhetik készülékeiken.

Rugalmas csatlakoztatási lehetőségek mellett, a meghajtókat Smart Archive Technológiával is felturbózták a személyes adatok biztonságos tárolása érdekében. A már meglévő optikai lemezarchiválási technológiákkal szemben így olyan rögzítési minőséget érhetnek el a felhasználók, amelyet a hosszú távú, DVD-n történő adattárolásra fejlesztettek ki. A technológia a szabvány DVD formátumhoz igazodik, mely egyaránt kompatibilis az archív lemezekkel (ISO10995 szabvány) és a minősített normál lemezekkel. Ráadásul a meghajtók támogatják az M-DISC lemeztárolási technológiát is, amely az adatokat olyan módon rögzíti a lemez írható felületébe, hogy azok még generációk múltával is bármikor használhatóak, és adatvesztés nélkül hozzáférhetőek.

Az új meghajtók tervezésénél a mérnökök külön figyelmet szenteltek annak, hogy kompatibilisek legyenek a legtöbb ismert operációs rendszerrel, beleértve a Windows 8-at és a legújabb Mac OS verziókat is. Mivel a meghajtók képesek arra, hogy a fájlokat különböző sebességen olvassák és írják az egyes adathordozókon, rendelkeznek az úgynevezett Buffer UnderRun technológiával is, mely megakadályozza azon írási hibák kialakulását, amelyek akkor léphetnek fel, ha az írási sebesség meghaladja az adatátvitel sebességét, arról nem is beszélve, hogy lehetővé teszi a számítógépeken a multitaskingot is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.