Tech

ConCorde Tab DRACO teszt: olcsó kis sárkány

Ha héthüvelykes táblagépre vágyunk, de nincs pénz a csúcsmodellekre, nem kell megijedni: egyre több vállalható modellt találhatunk a belépő árkategóriában is. A ConCorde DRACO is ilyen.

Tegyük fel, hogy kell egy olyan mobil eszköz, ami nagyobb, mint egy telefon, mert a 4 hüvelykes kijelző már korlátosnak bizonyul a kedvenc alkalmazásaink futtatásakor. Semmiképp sem akarunk 10 hüvelyk környékéig merészkedni, és egy használt autó árát sem szívesen talicskáznánk be az eladónak. Mit tegyünk?

Például vehetünk valamilyen ultra-belépő szintű kínai másolatot, valamilyen nevesincs márkanévvel, innen-onnan összehordott, gyatrán összeszerelt alkatrészekkel, nem létező jótállással. De szerencsére egyre több olyan modell létezik, ami barátságos árcímke mellett egész használhatónak bizonyul.

A korábban kiegészítők terén nevet szerzett ConCorde mostanában olyan gyorsasággal ontja a tableteket, mintha azok nyulak módjára szaporodnának, de a mennyiség (és az általában képviselt kiváló árszint) szerencsére nem megy a minőség rovására. A héthüvelykes kijelzővel szerelt DRACO is a jól sikerült olcsó modellek közé tartozik, bár persze kell néhány kompromisszumot kötnünk, de (és itt most előre ellövöm a poént) 26 ezer forint környékén ez teljesen vállalható.

A kis tablet két színben található meg a hazai kínálatban, nálunk a hagyományos műanyaggal borított szürke változat járt, de egy gumiszerű kiképzéssel rendelkező, feltehetőleg még jobb fogást kínáló kék is elérhető. A felülről kissé lecsapott, alulról lekerekített szélekkel még a duciság alsó határa alatt maradó dizájn kézreálló, bár a 318 grammos tömeg azért kicsit felülüti a mostanában kijövő hasonló méretű modellekét.

A belépő modelleket arról is megismerhetjük, hogy kissé furcsán bánnak a fizikai gombokkal és csatlakozókkal. Ennek itt is akad jele, de szerencsére azt a bosszantó kínai szokást a DRACO már elhagyta, hogy az USB port helyett egy külön töltő-csatlakozón lehet csak megetetni az eszközt. “Gombilag” itt a bekapcsoló mellett egy külön “vissza” gomb képében kapunk extrát: a felső keskeny peremen mellettük egy microUSB, egy microHDMI és egy microSD csatlakozót, valamint egy fülhallgató jacket találunk. Hangerőgomb azonban nincs, ezt az érintőkijelzőn kell pótolnunk.

A kijelző ugyan nem egy full-HD felbontású IPS csoda, de belépő szinten szép képet produkál az 1024×600 képpontos LCD, csak erősebb napsütésben kell hunyorognunk némelyest a tartalomra. Az érintőfelület kellően érzékeny, az egyszerre öt ujjat érzékelő rendszer érezhető késés nélkül teszi a dolgát. Ehhez hozzájárul a négymagos processzor is, amely ugyan elsőre homlokráncolásra késztethet a relatíve ismeretlen AllWinner márkanévvel, de az 1,2 gigahertzes rendszerchip az 1 GB RAM és a PowerVR SGX544MP grafikus vezérlő mellett kellemes sebességet ad a táblagépnek. Egy-két alkalmazás egyidejű használatakor még akadásmentesen működik minden, ahhoz már gonoszkodnunk kellett több app “egymásra indításával”, hogy némi időhúzást tapasztaljunk.

Vezeték nélküli kommunikáció terén b/g/n szabványú WiFi áll rendelkezésünkre, és a gyártó által kínált külső 3G modul segítségével mobilhálózatra is csatlakozhatunk. Nincs viszont Bluetooth és GPS. Ugyan hátoldali kamerát sem találunk a tableten (igaz, egy táblagép továbbra sem művészi fotók készítésére való, szóval ez nem feltétlenül hátrány ebben az árkategóriában), a kijelző fölött egy 1,3 megapixeles, jó fényviszonyok mellett használható képminőségű kamera segít, ha videócsevegésre használnánk a DRACO-t.

A tableten az Android mindenféle cicoma nélküli alap változata fut, egész pontosan a KitKat 4.4.2-es variánsa, amely kellően új ahhoz, hogy egy jó ideig ne kelljen frissítésekért nyaggatnunk a gyártót. Épp ezért nincs is feleslegesen beerőszakolt extra app sem, ezért sem a sebességet, sem a 8 gigabájtos háttértárat nem terheli olyasmi, amit nem mi telepítettünk, és igazából nem is használnánk.

Ha csak végigszaladunk a fenti felsoroláson, találhatunk jó pár hiányosságot, de az induláskor felvezetett 26 ezer forintos árszint mellett mégis teljesen jó az elérhető funkciók aránya. Aki felesleges gyártói logókkal szeretne villogni, vagy a NASA rendszerét hackelné táblagépről, értelemszerűen ne a DRACO-val kezdjen, de aki szeretne egy telefonnál kissé nagyobb kijelzős, alapszintnél mindenképp erősebb mobil eszközt, annak érdemes kipróbálnia a ConCorde Tab DRACO-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik